Täckating är kultur i bemärkelsen att det är en företeelse som genom mångårig upprepning (odling) funnit en form och ett utförande som inte innehåller allt för många variationer eller avvikelser från ett ganska så bestämt mönster.
Man skulle nästan kunna kalla det en vana.
Men varför envisas Lindgren med att försöka likställa orden konst och kultur? Han frågar om konsten skulle kunna vara skild från kulturen? Så klart att den inte kan!
Men vi måste försöka klargöra begreppen - inte sudda i dem. Vi har ett språk, med ord som tillkommit för att vi som kulturella varelser vill komma så nära sanningen vi bara kan - den sanning vi upplever inom oss själva - sanningen med vad vi menar, vad vi tänker, vad vi vill och så vidare.
Nu kommer vi aldrig, med bara orden som hjälp, hela vägen fram - det är en sanning vi får leva med. Den otillräckligheten känner säkert Lindgren igen.
Urvattnat begrepp
Vi känner mer och tänker mer än vad vi vanligtvis mäktar uttrycka i ord.
Men vi måste försöka. Inte minst har man som kulturdebattör skyldighet att göra en kraftansträngning för klargörande - inte bara rycka på axlarna inför det svårgripbara och nöja sig med utslätande förklaringar.
Begreppet "kultur" får en mer och mer urvattnad betydelse om vi fortsätter bruka det så slentrianmässigt som det uttalas i de flesta debatter. Det används som sammansatt ord i snart var enda sammanhang vi möter i dagliga medier; mat-kultur, trafik-kultur, stads-kultur, landsbygds-kultur, mans-kultur, kvinno-kultur, svensk kultur, främmande kultur för att nämna några.
Detta görs i en ambition att sammanfatta, ge en slags inramning för ett upprepat mönster av minsta gemensamma nämnare i beteenden och vanor. Men tål sällan ett skärskådande och mer detaljerat öga. Då faller begreppen isär i allt för många delar, detaljer och individualiteter.
Så fungerar vår mänskliga hjärna; i vardagslivet förmår vi inte med våra sinnen ta ställning till alla de intryck och informationer, som hjärnan ständigt tar emot. Av nödvändighet skapar vi då olika makrotillstånd när vi vill beskriva och informera vår omvärld. Men dessa sammanfattande begrepp (makrotillstånd) innehåller egentligen mindre information, eller kunskap om man så vill, än vad som finns i alla de delar och detaljer som dessa är en sammanfattning av.
Grund analys
För att inte också ordet "kulturdebatt" ska hamna i samma fadda vattvälling borde man anstränga sig att få till någon form av utsago som kommer i närheten av ett påstående. Vad vill du säga Lennart Lindgren?
Och för att undvika drunkningsdöden i ytligheternas grunda träsk, måste vi tvinga oss själva i våra analytiska försök, att dissekera, specificera och formulera för att om möjligt nå en djupare förståelse av världen.
Annars är det oerhört lätt att vi bara torrsimmar i samma tomma pöl som den kulturutredning Lindgren själv citerar: "... vi kan nog säga att kultur i hög grad skapas genom kommunikation mellan människor".
Jaha?!
Nej ingen blir klokare av en sådan grund analys. Det håller jag helt med dig om. Men hur formulerar vi ett motstånd? Och vad är konst?
Detta vill jag återkomma till i en kommande artikel.