"Ångsuggan" var först med regelbunden fastlandstrafik

Kultur och Nöje2006-02-25 06:00
Skepparegillet i Visby firar snart sin 324:e högtidsdag.
I sedvanlig ordning sker det i tre delar: Genom visning av gillets samlingar i lokalen på S:ta Katarinagatan i Visby som sker 26 februari.
Själva högtidsdagen, 1 mars, inbjuder man till föredrag i Församlingshemmet, i år är det sjökapten Kjell Smitterberg som berättar med utgångspunkt i rubriken "2 000 år av lyxkryssningar".
Den tredje delen i firandet är medlemsbladet vars nr 56 nu föreligger under redaktörsskap av Ola Solllerman. Det färska bladet pryds på förstasidan av en fartygsmålning signerad Erik Olsson och innehållet är som brukligt blandat och gediget.
Sålunda kan läsaren ta del av en skildring av hjulångaren "Gottland" som var först med regelbundna passagerarturer Gotland-fastlandet med rutten Stockholm-Visby-Västervik. Kärt barn har många namn och "Gottland" hade i alla fall många öknamn: Olycksångaren, äventyrsbåten, svinstian och ångsuggan var några av fartygets epitet.
Premiärturen 1837 blev inte heller någon succé. "Gottland", som byggts via "Intressenterne i Ångbåts-Inrättningen emellan Gotland och fastlandet", gick på grund redan i Stockholms skärgård och kunde först efter två dygn fortsätta sin resa mot Visby. Problem med sur ved till ångpannan och maskinstopp var annat som störde premiärturen. Problemen fortsatte och fartyget gjorde sin sista Gotlandssäsong 1854, då med Kalmar som tredjehamn.

För tredje året presenterar medlemsbladet uppgifter om några av de köpmän som under främst 1800-talet fungerade även som skeppsredare. I år handlar det om släkterna Nymans i Västergarn och Cramér i Visby och Klinte. Och den Nymanska släkten har bidragit med en hel rad sjöfarare, i släktkalendern hittar man åtminstone 16 sjömän plus några skeppsredare.
Här berättas också om två av de många unika och udda föremål som återfinns i gillets samlingar. Diana-koppen som låg på havsbotten utanför Malacca i nära 180 år samt en bronskanon från 1700-talet som grävdes upp 1977 utanför en kyrka på den indonesiska ön Bandar Besar.
Redaktören har också gjort en fastlandsutflykt. Närmare bestämt till tre av de sjöfartsmuseer som återfinns i Småland; Mönsterås, Kalmar och Oskarshamn och där det i Oskarshamn är det största med sina 500 kvm. Och vars samlingar är av imponerande kaliber.
Här återfinns även en del med Gotlandsanknytning som modeller av "Albatross", som länge låg upplagd i staden, samt "Gunilla" från Slite i flera versioner plus att hennes galjonsfigur hänger vid entrén.
Medlemsbladet rymmer som vanligt också en inledande genomgång av det gångna båttrafikåret, ett år som ju dominerades av protesterna mot Rikstrafikens föreslagna försämringar samt den kommande upphandlingen av Gotlandstrafiken.
Och på bladets sista sida återfinns en helsidesannons från Rederi AB Gotland för den nya höghastighetsfärja som just nu färdigställs i Italien med avsikt att sättas in i Gotlandstrafiken i stället för "Gotlandia" även om Rikstrafiken ännu inte givit klartecken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!