Ännu en spännande mordhistoria på Gotland

Kultur och Nöje2007-08-21 06:00
Mari Jungstedts femte kriminalroman "I denna ljuva sommartid" börjar med ett mord på Sudersands badplats på Fårö. En tvåbarns far skjuts brutalt till döds under en joggingrunda. Mordet ser ut som en avrättning och kopplas ganska snart samman med offrets skumma byggkontakter från öst. Kriminalkommissarie Anders Knutas, som vi fått lära känna i Mari Jungstedts tidigare deckare är på semester. Istället får Karin Jacobsson fallet på sitt bord. Det dröjer dock inte länge förrän Anders Knutas avbryter sin familjesemester för att själv få ta hand om utredningen. Men det är inte bara polisen som följer fallet utan även tv-reportern Johan Berg, även han en av huvudpersonerna i de tidigare böckerna. Mitt i mordutredningen skjuts ytterligare en man till döds och polisen tvingas nu tänka om helt. Parallellt berättas en tragisk historia som utspelade sig för mer än tjugo år sedan på Gotska sandön.
Precis som i de tidigare böckerna får man även följa Johan Bergs kärleksliv. När hans relation med Emma Winarve beskrivs glömmer man lätt att det är en deckare man läser och man dras med i deras bekymmer som främst rör den gemensamma dottern.

"I denna ljuva sommartid" skiljer sig inte särskilt mycket från Mari Jungstedts tidigare böcker om Anders Knutas polisarbete på Gotland. Det finns gott om detaljerade beskrivningar av den gotländska miljön. Att förlägga handlingen i sina kriminalromaner till Gotland är ett smart drag. Den unika miljön känns igen av många svenskar. Flera av de mycket speciella och exotiska platser som finns på och runtom ön är centrala platser i berättelsen. Både Fårö och Gotska sandön är exempel på brottsplatser. Den idylliska och isolerade miljön på de två öarna är perfekt för mystiska händelser. I Cementas stora kalkbrott sker bokens andra mord. Omgivningen kring kalkbrottet beskrivs som spöklik, vilket Mari Jungstedt genom karaktärernas upplevelser lyckas med att få det att kännas som. Bokens största plus är att människorna beskrivs på ett mänskligt sätt. Både polisens mordutredare och tv-teamet känns som de gotlänningar vi möter var dag. Mari Jungstedts huvudpersoner är inga hjältar, de är jordnära, mänskliga karaktärer som agerar så som man själva tror att man hade gjort. Mari Jungstedt använder sig av ett lättförståeligt språk och en realistisk dialog. Precis som i de tidigare böckerna är "I denna ljuva sommartid" inte bara en mordhistoria utan även en skildring av flera olika typer av mänskliga relationer. Den mellan man och kvinna, syskon, kollegor och vänner. De delarna av berättelsen är minst lika intressanta som de brott som begås.
Utan att från börjat lett läsaren in i det förgångna skulle bokens upplösning vara omöjlig. Händelserna på Gotska sandön väcker dock inte läs-intresse förrän det redan står klart vad som skett och vilka samband händelserna har med nutiden. Det här är en deckare där det förflutna har den avgörande rollen, inte bara för offer och mördare, utan även för Karin Jacobsson när hon på slutet ställs inför ett svårt dilemma.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!