Äntligen blev det ett rum för kulturen

Till slut blev det verklighet av planerna att göra om gamla Kulturskolan till ett kulturrum. I dagarna flyttar de första hyresgästerna in.

Verksamhetsledarna Linnéa Grimstedt och Christian i La Scala-salen, som kommer att användas för evenemang. På sikt finns det planer på att göra om salen till ett scenkonstrum.

Verksamhetsledarna Linnéa Grimstedt och Christian i La Scala-salen, som kommer att användas för evenemang. På sikt finns det planer på att göra om salen till ett scenkonstrum.

Foto: Edvin Högdal

Kultur och Nöje2019-12-28 09:52

Det har varit tal om ett kulturkluster vid Specksrum sedan 2015, då det blev känt att Kulturskolan skulle flytta sin verksamhet från innerstan till Säve. Region Gotland, som fortfarande äger lokalerna, gav sedermera klartecken åt föreningen Gotlands Kulturrum att gå vidare med projektet. Från början var det tänkt att invigningen skulle ske 2018, men processen drog ut på tiden – bland annat på grund av komplikationer i upphandlingen av renoveringsarbetet. Vid årsskiftet 2019-20 är kontraktet äntligen undertecknat, lokalerna färdigrenoverade. När GT träffar verksamhetsledarna Linnéa Grimstedt och Christian Hoffman återstår endast att byta låsen.

– Ja, äntligen var ordet. Det har varit några nödbromsar som satt stopp då och då, men nu är vi framme, säger Linnéa Grimstedt.

Har det varit frustrerande att behöva vänta så länge? 

– Det är klart. Särskilt för de företag som ska flytta in. Men det är egentligen inga konstigheter att det tar tid när det handlar om ett sånt här stort projekt. Och vi känner att vi haft regionens stöd under hela denna resa, säger Christian Hoffman. 

Vad innebär det då praktiken, ett "kulturrum"? Förenklat handlar det om ett företagshotell för kulturidkare, kombinerat med ett kulturhus fyllt med konserter, föreställningar, föreläsningar,  workshops och andra publika evenemang. Ett 20-tal aktörer står redo att flytta in, däribland Horisont, Film på Gotland och Kulturföreningen Roxy.           

– Vi är väldigt måna om att vara en angelägenhet för gotlänningarna. Kulturrummet ska vara öppet för utomstående. Om någon tänker: "Jag skulle nog vilja bli illustratör", då ska man kunna komma till oss för att prata med någon som är verksam som det. Vår förhoppning är att vi kan skapa ett flöde av människor och aktiviteter som hela ön gynnas av, säger Linnéa Grimstedt.

Låter flummigt, tänker säkert någon. Linnéa kontrar:

– Många undrade nog vad vi håller på med egentligen. Men vi har ju våra företag, och de är som vilka näringsidkare som helst. De råkar bara jobba med olika former av kultur.   

Finansieringen då? Gotlands Kulturrum har tilldelats statliga medel för att komma på banan. Därtill får man ett litet regionalt verksamhetsbidrag kopplat till aktiviteterna i huset. Kostnaden för renoveringen är fördelad på föreningens hyreskostnad. 

– Där i början trodde somliga att det här är något slags subventionerad kulturverksamhet, men så är det inte. Vi betalar marknadsmässiga hyror, säger Christian Hoffman.        

Hur ska ni få det att gå runt ekonomiskt?

– Genom hyran från våra företag. Fyller vi lokalerna är vi hemma. Det kommer så klart att finnas perioder där beläggningsgraden kan sjunka. Det kommer att kompenseras med extern uthyrning till evenemang och dylikt. Vi har räknat på det här framlänges och baklänges, så vi känner oss helt trygga i förvissningen om att det här kommer att funka.

Den närmaste tiden kommer han och Linnéa Grimstedt att ha fullt upp med att få alla praktiska detaljer att falla på plats. Men de har redan börjat planera stort för framtiden. Ett scenkonstrum i gamla La Scala-salen är en av idéerna, ett mentorprogram där Kulturrum ska fungera som kulturinkubator en annan.

– Tidigare har jag och Linnéa arbetat på varsitt håll. Nu sitter vi under samma tak. Och du vet vad som händer när två korvgubbar står bredvid varandra. Det lyfter, säger Christian Hoffman.    

Fakta

Kulturrum ska fungera som företagshotell och kulturcentrum i ett. Verksamheten invigs fredagen den 24 januari. Då och under de efterföljande dagarna bjuder man på ett fullspäckat program med bland annat interaktiva föreställningar, musik av Marie Nilsson Lind och bodyart av den italienske konstnären Johannes Stötter, som gör sitt första framträdande i Skandinavien.

Kulturrum har beviljats statliga pengar (1 miljon kronor) inom ramen för Kulturbryggan under uppstartsfasen.   

Karta: Specksrum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!