Det kan inte hjälpas, men jag blir alltid misstänksam mot boktitlar i stil med ett förlags "Stora bok om xxx". Bakom denna titel döljer sig alltför ofta ett stort format, stora färgbilder och ett skäligen magert innehåll och oftast med yngre läsare som målgrupp.
Den nya rikt illustrerade "Bonniers stora bok om digitalfoto" av Tom Ang (översättning Peter Staffanson, 360 s.) visar med all tydlighet att det finns lysande undantag. Jag reagerar dock mot att brödtexten till stor del är hållen i kontrastfattig grå färg, vilket avsevärt minskar läsbarheten i läslampans sken. Det verkar tyvärr som om detta ofog håller på att sprida sig bland bokförlagen.
Efter en kort inledning följer kapitlet "Kom gång med fotograferingen", som jag skulle rekommendera varje nybliven eller måttligt erfaren kameraägare att läsa genom. Här finner man det mest elementära i fråga om att lära sig hur alla knappar på kameran används samt också "Fotografins tio budord". Bland reglagen på kameran på kameran hittar man t.ex. en inställning som visar olika motivprogram. Att lära sig att använda dessa innebär att man slipper många onödigt felexponerade bilder.
Sedan följer bland annat "Behärska tekniken" med synpunkter på utrustningen och vad den har för möjligheter, "Bemästra motivet" och "Optimera arbetsflödet".
Två mycket nyttiga kapitel är "Förbättra bilder" och "Bearbeta bilder". I det första av dem lär man sig hur man kan förbättra bilder som inte motsvarar de förväntningar man fick när man tryckte av kameran, t.ex. över- eller underexponering, för starka eller för svaga kontraster eller fel färgbalans, vilket kan totalt förstöra stämningen i en annars bra bild.
Det kan verka egendomligt, men med de nutida bildbehandlingsprogrammen kan man också förbättra skärpan och här kan man också läsa en del om vad man kan vinna resp. förlora i bildkvalitet när man utnyttjar denna möjlighet.
Kapitlet "Bearbeta bilder" rör sig ut i delvis känsliga eller till och med "minerade" domäner. Det finns idag stora möjligheter att ta bort eller lägga till bildelement för att nå sitt mål. Bildförfalskning kan således ligga frestande nära och författaren har också en del synpunkter på bildetik, även när det gäller publicering av bilder.
Efter detta kommer kapitel om bildpublicering och hur man kan tjäna pengar på sin fotografering, liksom också ett kapitel om att spela in film. Efter ett kapitel om "Utrustning och tillbehör", med tips om hur man bygger upp sin utrustning och hur man vårdar den följer en lista med Internetadresser till fotoportaler, svenska sidor med tidskrifter, gallerier och utställningar, konsumentråd, tillbehör med mera. Vidare finner man lästips, ordlista, register samt bildkällor. Det kan vara lämpligt att läsa ordlistan på ett mycket tidigt stadium för att lära sig gängse fackutryck.
Denna bok går trots allt tekniksnack faktiskt ut på att lära sig att ta bilder så som man vill ha dem och jag rekommenderar ett inköp.