Apropå orkaner, katastrofer, farsoter och Guds straffdom
I den andan vågade Epikuros förklara världen rationellt med hjälp av atomläran. Därmed sopade han undan all vidskepelse (religio betyder vidskepelse på latin), rädsla för gudar och okända makter. Lucretius, en romersk filosof, född 55 f.Kr. skrev i Epikuros anda det största större filosofiska verket "De Rerum Natura", i översättning. Om sakernas natur, där han redan i inledningen slår fast:" Tantum Religio Potuit Subadere Malorum", i översättning. Så mycket elände kan religionerna ställa till med.
Boken består av sex delar och de sista två handlar om universum och de yttre krafter som påverkar människan, oväder och sjukdomar. Epikuros ville få människorna att förstå att världsalltet inte styrs av gudar utan av naturliga krafter. Lucretius var Epikuros missionär på latin.
Karl Marx (1818-83) diskuterade i en avhandling om Epikuros, där han betonar, att människans roll och livsförhållande skulle avsevärt förbättras om de befriades från religionernas ok. Han sa bland annat att "farsoter och annat jordiskt elände beror på smittspridning och dålig luft och inte är något straff från gudar".
Kanske dessa grekiska och latinska tänkare borde studeras lite närmare av alla religionsfanatiker och sekterister som nu pekar på att alla de katastrofer som sker över världen är ett Guds straff.
99 procent av allt elände som sker nu, sker i religionens namn, inte sant?
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!