Arabiska gäster till bokmässan

Kultur och Nöje2006-06-20 06:00
Chefen för tv-kanalen Al Jazeeras medieutveckling, Mustefa Souag, kommer. Likaså Irans första kvinnliga förläggare, Shahla Lahiji, och fredspristagaren och människorättsadvokaten Shirin Ebadi.
Programmet för höstens bokmässa i Göteborg är spikat och temat yttrandefrihet lyser igenom i gästlistan.
Redan 1995 ägnade sig bokmässan åt temat yttrandefrihet. Då inleddes mässan med att artikel 19 i FN:s deklaration om mänskliga rättigheter uppmärksammades av Yasar Kemal och Salman Rushdie.
I dag är ämnet ännu mer aktuellt, enligt bokmässans vd Anna Falck:
- Med internet och censur har frågan fått fler dimensioner, inte bara i Kina utan även i demokratier som Tyskland och Frankrike. Jakten på terrorister har lett till inskränkningar i yttrandefriheten. Författare och journalister fängslas och förföljs fortfarande.
Mustefa Souag, chef för Al Jazeeras forskningsinstitut för medieutveckling i arabvärlden, samtalar med UD:s analyschef Ulla Gudmundsson om hur våra världsbilder påverkas av globalisering och möten med andra kulturer i ett seminarium. Författaren Lung Yintai berättar om demokrateringsprocessen i Taiwan. Ayaan Hirsi Ali, holländsk politiker som nyligen flyttat till USA, och Ursula Owens, chefredaktör för tidskriften Index on censorship, är andra intressanta namn i sammanhanget.
- Det är inga enkla frågeställningar. Man kan se på Muhammedkarikatyrerna att det är viktigt att både hävda yttrandefriheten och att respektera människors värderingar och traditioner. Vi lyfter upp ämnet, det är vårt ställningstagande, säger Anna Falck.

*
Men de flesta av mässans 444 programpunkter handlar fortfarande i första hand om litteratur. De stora internationella namnen bland de 743 medverkande är Frank McCourt, mannen bakom bästsäljaren "Ängeln på sjunde trappsteget" som är aktuell med sin nya roman "Magistern", kinesiska Jung Chan som skrivit "Vilda svanar" och en nyss utkommen och omstridd biografi om Mao, och amerikanska deckardrottningen Sara Paretsky. Mahmoud Darwish från Palestina är känd poet i den arabiska världen. Nu har han översatts till svenska och kommer till mässan. Turkiske Orhan Pamuk kommer för andra året i rad.

*
Suad Amiry är en annan gäst från Palestina. Hon var på väg till Sverige redan i höstas, men stoppades av tullen på grund av ett felaktigt visum.
Vidare kommer brittiska Jacqueline Wilson, vars böcker ständigt hör till de mest utlånade på engelska barnbibliotek.
För mässans besökare, både från biblioteks- och förlagsbranschen och allmänheten, brukar de svenska författarna smälla lika högt som de utländska. Göran Sonnevi, Sara Stridsberg, Sven-Eric Liedman, Carina Rydberg, Claes Hylinger och P O Enquist är bara några av många svenska gäster.

*
Tidigare år har hälsoböcker fått stort kommersiellt utrymme, inte minst under de dagar som bokmässan är öppen för allmänheten. Ett nytt arbetsnamn är "Sköna, gröna söndag", till skillnad från fjolårets "Sköna söndag". I år har nämligen kokboksavdelningen utökats med en trädgårdssektion. Genren trädgårdsböcker växer som ogräs, så även på mässan.Fotnot: Bok- och biblioteksmässan pågår 21-24 september i Göteborg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!