Årets borgmästare tjuvstartade Medeltidsveckan
Medeltidsveckan 25-årsjubilerar. Det betyder att det kommer att bli roligare än någonsin att resa 600 år tillbaka i tiden.- Det kommer både att synas och höras att vi har jubileum, säger Marie Flemström, verksamhetschef för Medeltidsveckan.
Flaska. Glasblåsaren Christer Matsson har tillverkat Medeltidsveckans jubileumsglas.
Foto: Tobias Wallström
Postchefen Ronny Larsson valdes till gutnisk borgmästare och riksdagsmannen Rolf K Nilsson utsågs till tysk borgmästare.
Borgmästarna utgör den röda tråden i skådespelen under Medelstidsveckan. Den gutniske borgmästaren Hans Röd representeras alltid av en infödd gotlänning och den tyske Hans Cosfeldt av någon som flyttat till ön.
Ronny Larsson har aldrig tidigare deltagit i Medeltidsveckan, men han är mycket historiskt intresserad och sommartid brukar han leda stadsvandringar i Visby.
- Det känns jättespännande. Det är ett riktigt hedersuppdrag att få representera Gotland och gotlänningarna, säger Ronny Larsson.
Rolf K Nilsson har ett mer intimt förhållande till Medeltidsveckan. Han har sex år bakom sig som ordförande i Stiftelsen Medeltidsveckan på Gotland.
- Om ordförandeskapet är det roligaste uppdrag jag någonsin haft, så måste det här vara det absolut finaste. Dessutom får jag nog nu uppleva veckan mer än någon gång tidigare, säger Rolf K Nilsson.
Att Medeltidsveckan 25-årsjubilerar i år kommer att märkas på många sätt. Fler musikgrupper kommer att uppträda än någonsin tidigare. Och varje dag kommer det till exempel att arrangeras minst ett medeltidsevenemang utanför Visby.
- Det kommer både att synas och höras att vi har jubileum i år, säger Marie Flemström, verksamhetschef för Medeltidsveckan.
För att fira jubileet har glasblåsaren Christer Matsson enligt gammal hantverksteknik tagit fram exklusiva produkter som bär Medeltidsveckans sigill.
- Det är ingen medeltida replika, med det är gjort med inspiration från medeltida uttryck, säger Christer Matsson, glasblåsare på Visby glasblåseri.
Den internationella Hansedagen bjöd också på en rad andra aktiviteter. Hansestaden Visby behandlades i ambitiösa föreläsningar och utställningar både på Almedalsbiblioteket och Fornsalen. Gillet Sankt Olofs Yxa guidade dessutom besökare i Kruttornet och utförde riddardubbningar av barn.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!