Arkitekturperspektiv i udda utställningshall
Med arkitekturperspektiv på huvudstäderna i länderna runt Östersjön kan lilla Visby ses som kusinen från landet. Men i utställningen som öppnat i sockersilon på Visby hamn visas att Gotland håller de byggnadshistoriska ställningarna. Architecture 1900 heter vandringsutställningen som redan har visats i Stockholm, Helsingfors, Tallinn, Riga och St Petersburg. Fram till den 14 augusti ges nu en sista chans att se både denna utställning och två tillägg med gotlandsanknytning.
Med koncentration på huvudstäderna i länderna runt Östersjön visas en mångsidig bild av arkitekturen som skapades under den valda epoken. Det var i Stockholm, Helsingfors, Tallinn, Riga och St Petersburg som dåtidens tongivande arkitekter var verksamma och det var där som beställarna fanns.
- Arkitekturen kring detta sekelskifte har tidigare betraktats som en fotnot i arkitekturhistorien, men nu är den aktuell inom forskningen. Perioden är intressant. Östersjön var ett öppet hav som gav möjlighet till kontakter och influenser. Det var en tid av god ekonomi i länderna runt vattnet och för städerna en ändrad befolkningsstruktur, konstaterar Joakim Hansson.
Tidsandan och det kulturella klimatet påverkade även arkitekturen och i utställningen speglas såväl lokala särdrag som nationell och internationell påverkan. I utställningens väl valda bildmaterial visas exempel på tongivande byggnader i respektive huvudstads arkitekturhistoria med lokala särdrag och hänvisningar påverkan och impulser mellan de då snabbt växande storstäderna.
- Utställningen ger en bild av tidens mångskiftande tendenser. Vi ser ett expansivt utvecklingsskede som kom att prägla arkitekturen. Dessutom lyfts fram den spännande kopplingen mellan det lokala och influenser utifrån, säger Eva Eriksson som är fil. dr och lektor i arkitekturhistoria vid Hgo.
Integrering, påverkan och lokal tradition är de tre ben som dåtidens nyskapade arkitektur syns stå på. Det gäller då inte bara i de stora huvudstädernas byggnation. Visby, ett av småsyskonen i skaran växande städer, lyfts också fram i sammanhanget. I en separat skärmutställning visas Visby stad i förändring vid sekelskiftet.
- Vid 1800-talets slut och i början av 1900-talet växte ett Visby fram utan förankring i medeltiden, berättar Fredrik Blomgren, student vid Högskolan på Gotland som tillsammans med lärarna Eva Eriksson och Joakim Hansson samt Heikki Ranta som redaktör har skrivit boken "Internationellt, nationellt, lokalt - reflektioner över arkitekturen kring sekelskiftet 1900 i Östersjöområdet".
Boken, som ges ut i samband med utställningen Architecture 1900, innehåller artiklar som ur olika synvinklar betraktar sekelskiftets arkitektur. Fredrik Blomgren har närmare studerat byggnationen i Visby och berättar om här verksamma arkitekter och deras arbeten.
- En expansiv borgerlighet i Visby med ambition att visa upp sin rikedom fick effekt i både en omfattande nybyggnation och en stor ombyggnation. Stilhistoriskt inspirerade och jugendinfluerade byggnader väckte samtidskritik i debatten där företrädare för nytänkare stod mot intressen för att bevara och vårda.
I utställningen visas tidstypiska exempel på sekelskiftesarkitektur i visby innerstad. I raden av foton och ritningar finns exempelvis DBWs sparbanksborg i kalksten, tegel och skiffer. Tankarna går till tyska slott, venetianska palats och franska slott. Sekelskiftets arkitekter arbetade lokalt, men hade nationell blick och internationellt perspektiv. Inspiration och påverkan, javisst, noterar Joakim Hansson som berättar om arkitekturutbildningen som då självklart avslutades med en längre studieresa på kontinenten.
En egen avdelning i utställningen har också givits visbyfödde arkitekten Carl Melin, 1877-1960. Här är an är representerad med en svit originalritningar som hämtats ur en privat samling på Gotland.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!