Arkivguidens sista del

Här finns allt om gamla tiders handel och sjöfart i Östersjön

Kultur och Nöje2008-01-02 04:00
Vår handel och correspondens
O Herre Gud Du styre så
Att vi må handla med avance
Och att oss alltid väl må gå
Amen

Den här bönen från den gotländska köpmansfamiljen Donners affärsarkiv har fått äran att inleda samtliga tre digra band i den omfattande arkivguide som nyligen getts ut. En guide som visar till alla de arkiv som berättar om handel och sjöfart i Östersjön från 1450 och framåt i tiden. Guiden hänvisar till arkiv i samtliga nio Östersjöländer samt till arkiven i Holland, som ju var en stormakt vad gäller handel och sjöfart också i Östersjöområdet.
"Baltic Connections" heter det imponerande arbetet som är skriven på engelska och har sammanställts i samarbete mellan samtliga tio länder. Sverige hittar man tillsammans med Polen och Ryssland i sista bandet där landsarkivet i Visby får avsluta hela guiden. Då har man nått fram till omkring 2 300 sidor - så diger är guiden.
*
Vad får man då veta? Vi kan som exempel ta Visby Skepparegilles arkiv i landsarkivet i Visby. Man får då uppgifter om vilken period arkivet omfattar, i det här fallet 1693 till 1983, och man få veta omfattningen, här 1,8 hyllmeter.
Sen får man i stora drag besked om arkivets innehåll, i det här fallet protokoll som berör gillets verksamhet, räkenskaper och medlemsmatrikel. Man får veta vilket eller vilka språk som använts och vilka länder som berörs.
Man får också en kort presentation av gillet och en lista över de böcker där man kan läsa mer om gillet.
Man får också besked om hur man hittar i arkivet, till exempel om det finns någon inventarieförteckning uppgjord och i så fall på vilket språk. Här kan man också få hänvisning till internet - jodå, Skeppargillet hittar man också på nätet.
*
Så här fortsätter det, arkiv för arkiv, land för land. Skeppargillets arkiv hör förstås inte till de större; länsstyrelsens arkiv är på hela 250 meters hyllängd och arkivet från Visby stads magistrat och rådhusrätt täcker 126 meter.
Från Gotland finns till exempel arkiv från tullen, från Sjömanshuset, häradsrätterna och domkapitlet. Här finns också Kinbergska och Lythbergs affärsarkiven och naturligtvis Donners stora arkiv som fyller drygt 6 meter och där den berömda bönen återfinns.
Och då är de gotländska arkiven bara en bråkdel i den här guiden. Av de totalt 2 300 sidorna upptar de svenska arkiven i nio olika städer runt 350 sidor.
Guiden är förstås en oerhörd tillgång för den som vill forska eller på annat sätt veta mer om Östersjöländernas handel och sjöfart från medeltiden och framåt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!