Astronomisk kalender 2012

Foto:

Kultur och Nöje2011-11-26 04:00

En av de årligen utkommande praktiska handböcker som visar vad som finns att se på natthimlen under olika delar av året är Per Ahlins "Astronomisk Kalender 2012", Prisma 144 s. ISBN 978-91-1-303578-9.

Boken inleds som vanligt med ett förord som ger värdefull hjälp om hur man ska kunna göra sina observationer lite mer givande. Författaren klargör också att man inte behöver ha någon avancerad utrustning för att göra de iakttagelser han berättar om. Efter detta kommer ett kort kapitel med en översikt över vad som kommer att hända på himlavalvet under det kommande året och även en kortare översikt för 2013.

Huvuddelen av boken tas upp av veckoöversikter, var och en på sitt uppslag. Här kan man för varje vecka se när solen går upp och ner, hur månen växlar och vilka möjligheter det finns att se de olika planeterna. Solkartorna kan verka lite svåra att förstå, men på sid. 124 - 129 finns förklaringar till dem, måndiagrammen och veckouppslagens texter. I likhet med förra årets upplaga finns också för varje vecka en ruta, som visar hur de olika planeterna kan ses vecka för vecka under hela året samt även en animation som detta år visar hur Venus passerar över solskivan den 6 juni.

På högersidorna i uppslagen finner man jämsides med tips om vad som under resp. vecka är aktuellt ifråga om planeter och stjärnor, men också mer speciella tips, t.ex. "2012 ett år med 54 veckor", "Karlavagnen", "Solen vanlig?", "Grön (gul?) energi", "Olika slags solförmörkelser" mm.

Merkurius brukar vara klurig att hitta och får därför mer ingående beskrivningar och skisser för de få tillfällen den går att se, som i veckorna 52 i 2011, 8, 24, 32, och 47 plus annan hjälp vissa veckor. Uranus är ju ganska svårobserverad, men i uppslaget för vecka 41 får man värdefull hjälp hur det går att hitta den. Mycket skarpögda iakttagare kanske ännu se den med blotta ögat, men författaren rekommenderar för säkerhets skull att använda en kikare.

Mot slutet av boken finner man åtta stjärnkartor som visar himlavalvets utseende under olika delar av året. Här och där finns även lite längre inslag, t.ex. "Venuspassager", "Anundshögen 2004" om författarens vedermödor för att försöka få se förra Venuspassagen, "Varför finns inga gröna stjärnor?" samt den traditionella "Liten världsbild på en minut".

Allra sist följer lästips, adresser till de två landsomfattande astronomiska föreningarna, några tidskrifter samt ett bra register. Om man är intresserad av att praktiskt studera natthimlen och även lära lite annat om astronomi och vår världsbild är denna bok som vanligt ett trevligt och bra hjälpmedel som man kan använda under hela året vecka efter vecka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!