Att förena gudarna kan öppna våra sinnen
Det framkom också att dåtidens Fröjlbor under en period i skarven mellan hedendom och kristendom använt sig av samma begravningsplats och att det för tusen år sedan, år 1006 inte fanns vare sig någon präst eller någon kristen kyrka i Fröjel. Diskussion ledde så småningom till ett samarbete mellan Fröjel hembygdsförening och sångaren och dramatikern Erik Bergh som skrev föreställningen "Kristallens öga - om att förena våra gudar år 1006" som den kommande helgen spelas för andra året i rad.
"Kristallens öga" handlar om Fröjas prästinna Räv, som spelas av Gertrud Jakobsson, och Torkel Storgape, en domare och hövding i Erik Berghs gestalt. Deras konfrontation handlar om vilka gudar vi ska ha, en tvekamp som efter tusen år och i våra dagar är långt ifrån avslutad.
- Men vår historia slutar lyckligt och jag hoppas det kommer att öppna våra sinnen och skapa en ödmjukhet inför framtiden, säger Erik Bergh.
*
I föreställningen medverkar också Julia Klingvall som själv koreograferat de danser hon framför och för musiken står Gertrud Jakobsson och Stefan Magnusson som även spelar slagverk. Musiken har delvis sina rötter i vikingatid och blandas med en del orientaliska slingor.
För att få veta hur det kanske kunde ha känts att vara Fröjelbo år 1006 när torkan då som nu kopplade sitt grepp över bygden bör man ta sig till nypremiären av "Kristallens öga" på fredag kväll den 28 juli. Samling sker på skolgården där arkeologer ger publiken en kort historisk tillbakablick, innan det är dags att med facklor i händerna bege sig uppför backen till kastalen där spelet börjar.
Föreställningen kommer också att spelas på lördag och söndag den 29 och 30 juli då det blir dubbla föreställningar. Spelet pågår ungefär under tre kvart, och det kan av bekvämlighetsskäl vara klok att ta med sig sin hopfällbara tältstol.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!