Att nämnden har en dold agenda är lögn!
VID KULTUR- OCH fritidsnämndens sammanträde förra tisdagen hade nämnden att besluta om budget för nästkommande år, en budget som i sista stund reducerats med 1,2 miljoner. Vi tyckte att vi hade haft en tämligen okomplicerad budgetprocess och var klara att ta beslut på oktobernämnden - men så dök sparkravet upp.
Och i vad skulle den dolda agendan bestå? Som förberedelse för nämndbesluten har presidiet vid två tillfällen diskuterat hur sparbetinget skulle lösas. Däremellan fanns utrymme för partierna att föra andra diskussioner. För att klara sparbetinget betonade nämnden vid sitt oktobersammanträde att länsinstitutionerna och barn /ungdom inte skulle drabbas av sparkrav. Och den inriktningen har nämnden följt.
Sparbetinget löser vi huvudsakligen genom att inte återbesätta ett antal tjänster fullt ut. Nämnden värnar därigenom stöd till verksamhet framför offentliga anställningar. Det kommer naturligtvis att få konsekvenser beträffande servicegrad och hur det påverkar medborgarna kommer nämnden att noga följa.
*
NÄMNDEN KOMMER även i fortsättningen att satsa på främjandeverksamhet på kulturområdet. Men förvaltningen får i uppdrag att hitta andra lösningar än att ha egna anställda för det. Vi ser att detta är en möjlighet för institutionerna att utveckla sin verksamhet. Det är inte den bästa lösningen för främjandet att ordna det genom kommunala halvtidstjänster.
Vid höstmötet med Statens Kulturråd diskuterade vi detta och från statens sida är man uteslutande intresserad av att vi har ett tydligt främjande av dans, musik och konst - men vi har fria händer att utforma hur vi löser uppdraget. Det är särskilt viktigt att hitta en bra lösning för dansen tillsammans med Länsteatern eller med den kommande Länsmusiksorganisationen, eftersom vi inte har någon separat instituition för danskonsten.
Barn och ungdom är och förblir nämndens prioriterade målgrupp och det är därför särskilt viktigt att de får möjlighet att inte bara uppleva utan också utöva kultur. Slutgiltigt beslut räknar nämnden att fatta i den här frågan senast i april.
Som kommunal huvudman inom kulturområdet ska vi nu för första gången formulera tydliga uppdrag till institutionerna kring det som i resten av Sverige ligger i landstingsuppdraget - främjandet kommer med all säkerhet att ingå i detta uppdrag. Den mycket goda samverkan vi har med barn- och utbildningsförvaltningen vill vi fortsätta att utveckla.
*
KRISTER MALMS utredning av Länsmusikuppdraget låg också på nämndens bord. Vi instämmer i Malms försalg om att det dyraste alternativet är den bästa lösningen. För att kunna lägga 13 miljoner på Länsmusiken behöver vi dock få en utökad budgetram med garanti för årlig uppräkning för ökade lönekostnader.
Därför ber vi i vårt yttrande över utredningen till kommunledningen att vi ska få ett förhandsbesked om möjligheten till mera pengar inför 2010. Att klara kostnaden inom vår nuvarande ram finner vi inte möjligt. Vi har dessutom redan fått ett sparbeting på 2.8 miljoner.
Får vi inte mera pengar, måste vi se på de möjligheter som Malm föreslår som ett mellanalternativ kostnadsmässigt och klara det inom vår egen budget. Nämnden är dock mycket tydlig med att Länsmusiken ska bygga på egna professionella musiker - vi ska inte ha en miniorganisation som enbart köper in musik.
I januari påbörjar nämnden arbetet med besparingar och budgetfrågor för 2010. Vi har ett uppföljningsmöte med Statens kulturråd och i mars, när vi har dialog med kommunstyrelsens budgetberedning, ska vi kunna leverera svar på frågan hur vi löst uppdraget.
Eftersom nämnden är övertygad om kulturens oerhört viktiga roll för regional utveckling, kommer vi under första kvartalet att bjuda in andra förvaltningar till ett seminarium om "Cultural Planning" för att initiera en bred kommunal diskussion i detta angelägna ämne.
ordförande
Kultur- och Fritidsnämnden
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!