Auktionsvår med förväntningar
Till traditionen under april hör de ledande auktionshusens auktioner på de mer samtida objekten. Efter en viss nedgång verkar det nu vara dags för rekordnoteringar på den samtida konsten.
Matta, rölakan, signerad Ann-Marie Hoke, Gotlands Hemslöjd, 300 x 164 cm, med utropspriset 5-6 000 kronor säljs av Stockholms Auktionsverk.
Foto:
Den nu aktuella "Moderna kvalitén" omfattar 1207 utropsposter med ett totalt utropspris om 69 miljoner, den värdemässigt största auktionen i Auktionsverkets historia. Högsta utropspriset är Fernand Légers "Nature morte" som har utropspriset 4-4,5 miljoner kronor.
Noteras kan att det också finns föremål med betydligt lägre utropspriser; i intervallet 2-3 000 kronor finns bland annat några mindre keramikobjekt av Stig Lindberg.
Auktionsdagar 3-6 maj.
Mattor av Hoke
I den textila avdelningen finns två mattor med en särskild anknytning till Gotland. Det är rölakansmattor som kommer från Gotlands hemslöjd, formgivna av Ann-Mari Hoke (1911-1996). Hoke var konstnärlig ledare inom hemslöjden här på ön under åren 1949-1951 då hon ansvarade för de flesta textilierna i de gotländska kyrkorna, en tid då många kyrkor smyckades med kormattor.
Mattorna var smycken som fortfarande ännu idag pryder många gotländska kyrkorum. Några av de främsta arbetena från denna period är kormattorna till Havdhem och Lau kyrkor. Den förstnämnda med titeln "Lustgården" i många vackra blå och röda nyanser. Laus kyrkas kormatta "Kyrkans fem portar leder till livets krona" är ytterligare ett exempel på Hokes berättande och fantasifulla stil.
1950 var Hoke ansvarig för Hemslöjdens jubileumsutställning i Swertingska kapellet i domkyrkan, nuvarande Stora Kapellet. En utställning som rönte stor uppmärksamhet och där de nya textilierna blandades med äldre material från Gotlands fornsal. Hoke formgav också "profana" mattor där namnen ger en antydan om deras gotländska ursprung, till exempel "Ryska gränd", "Raukar" och "Atterdags spjut".
De båda mattorna har fått utropspriset 5- 6 000 kronor och har storleken 280x167 cm samt 300x164 cm.
Juri Markkula
Bukowskis "Moderna + contemporary & design" har auktionsdagar 3-7 maj. Auktionen har 1360 utropsnummer med ett totalt utropspris om 63 miljoner kronor.
Som en nyhet presenteras en separat fotoavdelning med verk av både klassiska fotografnamn som Irving Penn och Ansel Adams men även svenska konstnärer som Maria Miesenberger och Helena Blomqvist.
I konstavdelning återfinns den på Gotland verksamme konstnären Juri Markkulas (född 1970) verk "Fort Knox". Opuset har fått sin titel efter den amerikanska guldreserven som förvaras i just Fort Knox. Ett konstverk som belagts med bladguld, men som också har bearbetats med olja och bronsfärger för att uppnå en djupeffekt. Tavlan är i formatet 60x44 cm och har fått utropspriset 12-15 000 kronor.
Verket har tidigare bland annat varit utställt på Galleri Knäpper och Dieselverkstaden i Stockholm. Markkula är konstnären som står bakom en av de mer uppmärksammade offentliga utsmyckningarna i Visby, den målade sjöcontainer "Troja" som står uppställd utanför entrén till Riksantikvarieämbetet och Riksutställningar.
"Visby" av Jolin
Einar Jolins (1893-1976) konst har under de senaste åren varit flitigt representerad på kvalitetsauktionerna och så sent som förra året klubbades "Skridskobanan på Stallmästaregården", för över två miljoner kronor. Jolins eleganta och stillsamma Stockholmsmotiv tycks fortsätta att fascinera också dagens publik.
Jolin, som studerade på "Académie Matisse" i Paris 1908-1914 utvecklade ett mycket personligt bildspråk med drag av naivism. På Bukowskis finns nu fem verk av Jolin till försäljning, bland annat "Visby" - en olja målad 1924 i storleken 65x82 cm med utropspriset 200-250 000 kronor.
Mer Jolin blir det under hösten då Liljevalchs Konsthalls stora höstutställning under rubriken "Eleganten Einar - 100 målningar av Jolin" ger en ytterligare fördjupning av ett stort konstnärskap. Det är för övrigt Jolin som pryder Auktionsverkets katalog, "Promenaden" från 1917.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!