Äventyrsbad och me r kultur på vintern står högt på gotlänni ngarnas önskelista

Kultur och Nöje2005-02-10 06:00
Lennart Blom, chef för Landsbygdscentrum, passade på att välkomna kultur- och fritidsförvaltningen i samband med nämndens ordinarie sammanträde som i går den 9 februari var förlagt till Lövsta Landsbygdscentrum. Detta för att även ledamöterna kunde inspektera de kommande lokaliteterna som skall stå inflyttningsklara efter renovering vid nyåret.
Han var mycket positiv till att ytterligare cirka 25 arbetsplatser skapades på Lövsta som just nu är inne i en expansiv fas.
Förvaltningschefen Ulla Pettersson och nämndordförande Majvor Östergren (s) som tidigare meddelat att de är tveksamma till en utlokalisering av verksamheten, vill först se en prislapp på ombyggnaden av den gamla elevbostaden innan de uttalar sig om hur flytten påverkar budget och verksamhet. De vill också avvakta den m-märkta motionen i fullmäktige där det föreslås att förvaltningen skall vara kvar i Visby.
- Men eftersom flytten är klubbad så arbetar vi i dagsläget efter det beslutet, trots att ingen i dag vet hur många miljoner ombyggnaden kostar, säger Majvor Östergren.
Klart är dock att IP Skogens verksamhet inte flyttar med till Roma och att förvaltningen måste ha en bemannad lokal i Visby för bland annat utlämning av nycklar och annan material.
Och inte var det heller speciellt glada miner hos förvaltningspersonal och ledamöter vid inspektionen av den gamla elevbostaden, även om alla inblandade vet att lokalerna skall byggas om.

*
Kultur- och fritidsnämnden fick i går den första rapporten från den nyligen genomförda enkäten om gotlänningarnas syn på fritiden. ?Kultur- och fritidsvanor på Gotland 2004? heter rapporten som förvaltningen tagit fram i ett samarbete med UviAB som är en avknoppning från Kommunförbundet och som gjort många liknande undersökningar landet runt.
- Här kan vi avläsa att nio av tio gotlänningar är nöjda med sin fritid, samt massor av information hur vi kan utveckla verksamheten, säger Arne Grau som lett projektet från förvaltningens sida.
Drygt 3 000 enkäter, utsända till sju procent av gotlänningarna mellan 11 och 69 år gav drygt 2 200 svar, vilket motsvarar knappt 70 procent av de tillfrågade, och det ses som mycket god svarsfrekvens. De tillfrågade besvarade 164 olika frågor och nu hoppas alla inblandade på förvaltningen att det var de rätta frågorna som ställdes.
- Vi tror oss nu ha ett instrument som visar vad gotlänningarna vill göra på fritiden, utifrån kön, ålder och var man bor på ön, och att vi nu kan ta de rätta besluten och göra rätt prioriteringar, menar Majvor Östergren för nämnden och Ulla Pettersson för förvaltningen.
- Rapporten är ännu inte komplett, exempelvis är den ännu inte indelad i de fyra geografiska indelningar vi gjort, Gotlands har delats i tre delar samt Visby, berättar Arne Grau som nu kan påvisa att det finns statistik som visar att det finns utrymme för ett ishockeylag på Gotland för damer i åldern 60-69 år.
- Vilken av hockeyklubbarna tar på sig det initiativet, undrade han lite skämtsamt.

*
Undersökningen visar två aspekter inom kulturområdet, dels vad befolkningen anser om det kulturutbud som finns i dag, men också vilka behov som finns för framtiden. Kulturens roll som pådrivande och undersökande kraft kanske inte tillgodoses fullt ut i en sådan här undersökning.
- Men det visar sig att gotlänningarna är mycket kulturintresserade och jag hade inte trott att 22 procent av gotlänningarna läser lokaltidningarnas kultursidor, menade Ulla Pettersson.
Av de tillfrågade var hälften nöjda med kulturutbudet under sommarsäsong, men bara sju procent var nöjda under icke turistsäsong. Bland annat visade undersökningen på stor efterfrågan av lokaler för eget kulturutövande.
- Det visar att vi måste stärka utbudet, säger Ulla Pettersson.
Fritidssyselsättningsmöjligheter och kulturutbud blir sammantaget en viktig del av livskvaliteten och folkhälsan.
- Vi kan klart utläsa att det finns investeringsbehov på idrottsanläggningar, säger Margareta Persson (m), vice ordförandet i nämnden.

*
När det gäller visioner och önskemål svarar 62 procent av ungdomarna att de vill ha ett badhus med äventyrsbad medan de äldre tycker att badhus för motion och friskvård är viktigare. Sporthallar och anläggningar är också ofta önskat. Var tredje gotlänning prioriterar musik- och kulturarrangemang.
Rapporten finns redan i dag att läsa på nätet och finns även som cd-rom. Den kopia som lades på nämndens bord i går var ett urval av svaren med en del kommentarer. Hela undersökningen har kostat 150 000 kronor plus eget arbete på förvaltningen.
- Förhoppningen är att kunna komplettera den här undersökning en gång under varje mandatperiod, så att vi inte slår oss till ro utan fortsätter att bli bättre. Senaste undersökningen är drygt tio år gammal, förklarade Majvor Östergren som är nöjd med att så många gotlänningar ändå är nöjda.

*
Ulla Pettersson berättade också om folkhälsan bland ungdomar, en nationell undersökning med en del intressanta gotländska perspektiv.
- I undersökningen kan vi utläsa att missbruket av tobak och alkohol bland ungdomar blivit mindre, tydligast avläsbart gällande alkohol, säger Ulla Pettersson som här talar om ett trendbrott.
Bara när det gäller snusning bland flickor ses en ökning hos den gotländska ungdomen.
- Vi tror att ?ungdomsprojektet? på fritidsgårdarna haft önskad effekt och därför fortsätter vi nu på alla fritidsgårdarna på ön, där man inte bara bjuder in ungdomar utan även föräldrarna. Detta har visar sig samhällsnyttigt och även vara god ekonomi för samhället, säger hon.
En av gårdagens frågor var ett kommande kulturpolitiskt program, men detta skjuts på framtiden även om frågan är väckt. Här vill nämnden skynda långsamt och just nu finns inga resurser att arbeta med detta.
Även placeringen av kommunens konsumentvägledning var i går uppe till diskussion. Miljöpartiet vill i en motion till fullmäktige att denna flyttas till annan nämnd och ledning, vilket kultur- och fritidsnämnden tillstyrker, bland annat av det skälet att konsumentvägledningen inte kommer att få plats i lokalerna på Lövsta och att de bör finnas där allmänheten spontant kan göra besök.
Nämnden avslog också den motion till fullmäktige där flera ledamöter förslagit att kommunens ledningskontor skall utreda en avveckling av kultur- och fritidsnämnden.
I övrig återstår här att redovisa fördelning av pengar till olika kulturarrangemang och projekt, kulturarbetsstipendier och verksamhetsbidrag till övriga kulturföreningar, samt stöd till särskilda idrottsevenemang.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!