Avstå särdragen och skapa ett gutniskt skriftspråk
Härom kvällen var vi några som hörde Berra Alfvengren berätta om Gustaf Larsson. Det var Kulturkväll i Visborgskyrkan. Det märkligaste med Gustaf Larsson är att han fick oss att inse, att gutamål är ett språk, som kan användas för seriöst författarskap.
Att lyssna på Berra är speciellt. Han talar gutamål självklart och lättflytande. Mycket få gör det numera, särskilt inte offentligt.
"Men det är väl inte gutamål", sa någon. "Man förstår ju allt."
Många har fått för sig att gutamål är något obegripligt, en massa konstiga ord. Inte alls! Att förstå gutamål är inte konstigare än att förstå norska eller danska. Sen finns det förstås folk som pratar mer eller mindre otydligt.
Rätt diftonger
Berras gutamål är "riktigt" därför att han använder rätt diftonger och rätt ändelser på orden. Så enkelt och så svårt är det.
Många tror att om en gotlänning skriver ner sitt talspråk så blir det gutamål. Det är också helt fel.
Vi är alla så påverkade av svensk skola, svensk radio och TV från barndomen, att vi medvetet måste göra klart för oss vad som är gutniskt och vad som är gotländska.
Gotländskan som vi talar nu, den är en svensk dialekt.
Såna som Berra Alfvengren som talar gutamål spontant därför att de växt upp med det och medvetet fortsatt att göra det, de är kulturbärare. Inom inte alltför lång tid kommer de att vara borta.
Avstå särdragen
Visst går det att återskapa gutamål senare, om man skulle vilja. Berra berättade att språkvetenskapare skapat ett färöiskt skriftspråk.
Men det utgår inte från det språk som faktiskt talas på Färöarna. Det är en akademisk konstruktion. Så kan man också göra.
Ännu skulle vi kunna skapa ett gutniskt skriftspråk, som utgår från det gutamål som faktiskt ännu talas av en del äldre och några få yngre här på ön. Men då får man vara medveten om att talspråk skiljer sig mellan olika trakter.
Ett enhetligt skriftspråk skulle betyda att alla får avstå några av särdragen i just sin sockendialekt.
De försiktiga försök som gjorts har mötts av våldsamt motstånd. Kanske får det bli akademikernas konstruerade gutamål. Då vågar väl ingen säga emot.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!