BAC hotas av nedläggning om stat och kommun inte tar ansvar
Med hjälp av olika sorters projektfinansiering har BAC växt till planerad storlek och förverkligat de från början uppställda målen. Däremot har den årliga driftsfinansieringen inte utvecklats i samma takt som verksamheten utan varit oförändrad sedan starten. Av de nästan fyra miljoner kronor per år som det kostar att driva BAC ger stat och kommun tillsammans inte mer än 1,5 miljoner. Återkommande ansökningar om en tillräcklig grundfinansiering har hittills inte gett något resultat, och inga indikationer ges om att en lösning är i sikte, skriver han vidare.
*
- För nästa års verksamhet har Kulturrådet beviljat 600 000 kronor och kommunen 900 000 kronor vilket måste fördubbas så att stat och kommun finansierar verksamheten med 1,5 miljoner kronor vardera. Då har vi möjlighet att klara budgeten och verksamheten med en egenfinansieringt som motsvarar en miljon eller 25 procent av verksamheten, en siffra som är rimlig rent arbetsmässigt, förklarar Johan Pousette.
Johan Pousette påpekar att det nu beviljade bidraget föranleds av den planerade gästateljéverksamhet som bedrivs, men att både stat och kommun borde ta sitt ekonomiska ansvar och även stödja den särskilda utställningsverksamhet som också bedrivs och som kommer gotlänningarna tillhanda, så som görs på en del andra håll i landet.
- Verksamheten fungerar bra och vi har fått många bevis för att vi fungerar som en spjutspets nationellt sett, men nu fungerar det inte längre med tillfälliga bidrag och projekt, som exempelvis det nationella uppdraget för samtidskonsten 2003-2005 som gav oss en miljon kronor extra om året i tre år, eller genom bidrag från EU:s strukturfonder, säger Johan Pousette.
*
- Dagens oförändrade bidragsnivå sedan starten för sex år sedan räcker inte ens till löner och hyra och skulle ingenting hända från stat och kommun blir det sådana inskränkningar i den redan planerade verksamheten att vi går mot en definitiv nedläggning, säger Johan Pousette.
Sedan starten 2001 har BAC uppmärksammats i rikstäckande media som en av landets mer intressanta konsthallar. BAC har utvecklat "Production in Residence" som en nyskapande samarbetsform mellan konstnär och institution för produktion av nya verk. Ett ateljéstipendium som saknar motsvarighet i Sverige och där en rad konstnärer skapat högkvalitativa produktioner. Programmet har uppmärksammats som en förebild av Nordiska ministerrådets utredare för mobilitet och residens och beskrevs nyligen i DN som en spjutspetsverksamhet inom svenskt konstliv.
*
Det är tragiskt att redan etablerade kulturcentra hotas av nedläggning samtidigt som stora summor satsas på att utlokalisera statliga arbetsplatser till Visby. Framtida samarbeten mellan BAC och exempelvis Riksutställningar eller SIDA Östersjöenhet skulle gynna den regionala utvecklingen och skapa nya arbetstillfällen. När de kulturpolitiska målen talar om kvalitativt kulturutbud över hela landet måste stat och kommun inse sitt långsiktiga ansvar för en självständig konstinstitution som BAC med en ovanligt ambitiös verksamhet utanför storstadsregionerna, avslutar Johan Pousette pressmedelandet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!