Ingen slump att Carolina Neuraths nyutkomna "Den stora bankhärvan" sålde slut på några dagar! Folk vill veta. I boken förklaras noggrant hur finansmatadorerna Hagströmer och Qviberg körde sin HQ-bank totalt i diket.
Finansinspektionen tog ifrån HQ-bank banktillståndet för jämnt ett år sedan - 28 augusti 2010. Konkurs tycktes oundviklig. Staten hade förklarat att den inte tänkte rädda banken. 8 000 aktiesparare och ett stort antal anställda (ofta med en massa aktier) fruktade det värsta. Hur kunde det gå så illa?
Förlusterna doldes
Boken är trots den hovsamma tonen väsentligen en rasande uppgörelse med vd:n Mats Qviberg, hans risktagande, hänsynslösa ledarstil och många manipulationer för att dölja sanningen.
Nästan ingen vågade säga emot bankens ibland charmige, ibland brutale chef. Inte ens när katastrofen var nära.
För att dra in så mycket pengar så snabbt som möjligt började Qviberg med så kallad "trading" - en högriskverksamhet. Förlusterna växte under flera år men doldes hela tiden för både aktieägare och styrelse.
Vem kunde tro att katastrof hotade en bank som år ut och år in gav så bra utdelning och delade ut så generösa bonusar? Dessutom behandlades Qviberg med silkesvantar av journalisterna.
Här har silkesvantarna definitivt åkt av.
Boken är spännande som en deckare. Hur det gick? Carnegie bank gav ett skambud och fick överta resterna. En eventuell process väntar.
Slutsats: bankerna har alldeles för fria tyglar. Det öppnar för maktmissbruk. Men sådana resonemang undviker Neurath.
Och sen ett bankrån
Den som vill tränga djupare kan istället fortsätta med välskrivna Rogneruds "Det stora bankrånet", Albert Bonniers förlag, 2009.