Barbros Bode med barnens egen hörna

Det blir dubbla vernissager på Bergmanscentret på lördag. "Barbros bode" - en utställning om affärsrörelsen på Fårö blir Hembygdsföreningens första etapp av en kulturhistorisk satsning i ett nytt museum.

Dåtidens karamellburkar var lika lockande som nutidens lösgodisväggar. På lördag går det att köpa karameller i strut under vernissagen.

Dåtidens karamellburkar var lika lockande som nutidens lösgodisväggar. På lördag går det att köpa karameller i strut under vernissagen.

Foto: Petra Jonsson

Kultur och Nöje2012-06-14 04:00

"Barbros bode" är en utställning om affärsidkarna på Fårö under framför allt 1900-talet, men säger samtidigt mycket om en bygds utveckling och avfolkning under samma tid.

Kerstin Blomberg som växt upp på Fårö, har tillsammans med Johan Aronsson från Hembygdsföreningen, byggt upp en äldre affärsmiljö där några äldre Fåröbor och handlare kommer till tals.

Inramat med salt sill, karameller och hästskor berättas här om de olika handlarna och konsumtföreningen.

- När jag växte upp fanns det närmare tusen personer boende på Fårö och sex affärer. I dag är det 527 invånare och en affär, berättar Kerstin Blomberg som bland annat intervjuat två av de kvinnor som under hela sitt liv arbetet för Fårö handelsförening - Helny "Tutta" Nyström och Iris Broander som berättar om slitet i affären med att koka saltlag till fisk och kött, ta emot ull, spannmål och fisk samt salta lammskinn.


I dag en affär
1936 lade Oskar Larsson ned sin affär vid Mölner. Då återstod Nyströms tre butiker vid Friggars, Haga och Eke, de tre konsumentföreningarna vid Svens, Friggars och Eke, samt några filialer och privata handlare.

I dag återstår bara Ica Eke som drivs av Gustaf Blochmann, barnbarnsbarn till storhandlare Gustaf Nyström som under 190-talets början byggde upp sin omfattande affärsrörelse, tillsammans med sin sambo Lotta Lantz. Och det är Gustafs systrar som driver Sylvis döttrar.


Fåröbarnen sjunger
Utställningen bygger på Barbro och Hugo Karlsson omfattande samlingar av föremål och bilder vid Mölner museum, som de donerade till Hembygdsföreningen för fem år sedan.

Tillsammans med de egna samlingarna har nu en affärsmiljö byggt upp som visar hur det kunde se ut.

Till detta har även en barnens egen hörna skapats där barnen kan leka affär, klä ut sig i tidstypiska kläder och handla livets nödtorft i små korgar.

Vid vernissagen ges även tillfälle att handla två viktiga handelsprodukter, Dr Dryels karameller och polkagrisar.

Denna första permanenta del av Fårö museum kommer i framtiden att byggas ut med temautställningar.

Det blir Barbro Karlssons barn och barnbarn som inviger båda utställningarna vid Bergmancentret och Fårö museum och det kommer även att bli sång av alla Fåröbarnen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!