Barn lever med i sånginsatserna

Mitt på scenen står en inbjudande koffert laddad med en drygt handfull av våra mest lästa, hörda, sedda och älskade sagor. Det handlar om klassiska folksagor skrivna av Bröderna Grimm, och även några modernare varianter signerade Disney.

<7GT_Bildrubrik>sagodockor. </7GT_Bildrubrik>"Hakuna matata" sjunger Tove Vahlne tillsammans med sina dockor, vårtsvinet Pumbaa och surikaten Timon.foto: stig hammarstedt/länsteatern

<7GT_Bildrubrik>sagodockor. </7GT_Bildrubrik>"Hakuna matata" sjunger Tove Vahlne tillsammans med sina dockor, vårtsvinet Pumbaa och surikaten Timon.foto: stig hammarstedt/länsteatern

Foto:

Kultur och Nöje2012-04-19 04:00

På scenen står också skådespelerskan Tove Vahlne från Länsteatern och Gotlandsmusikens jazzkvartett med sina instrument.

Därmed är det laddat för en hel serie av musikteaterlek som fram till slutet av maj kommer att passera ett 35-tal förskolor runt om på ön.

Det är en ambitiös satsning av Länsteatern i samarbete med Gotlandsmusiken och i går förmiddag när "Från Bröderna Grimm till Walt Disney" gästade Solstenens förskola i Endre var det en minst sagt uppsluppen barngrupp mellan 4-6 år som fick ta del av "Lejonkungen" och "Snövit" i nämnd ordning.

Barnen bjöds verkligen in i handlingens centrum och fick även agera på scenen när den magiska kofferten öppnades.


Kluriga frågor
En svårighet, på en scen med en skådespelare, fyra musiker och en magisk koffert, är att skapa en inlevelsefull berättelse av ett material som barnen redan sett och hört hundratals gånger, både i 1D, 2D och 3D.

Till denna kategori hör definitivt inledningssagan "Lejonkungen" och det visade sig också att några av barnen hade både en och två invändningar mot Tove Vahlnes version av historien. Hon sattes dessutom rejält på prov med frågor som kan sorteras in i kategorin "kluriga".

Visserligen agerar musikerna förtjänstfullt med att skapa stämningar till själva berättelsen, men det är när Tove Vahlne sjunger de kända sångerna ur sagorna som barnen verkligen lever med.


Härlig röst
Hon äger nämligen en härlig röst som fängslar både barn och de vuxna som sitter med i publiken, "En värld full av liv" eller varför inte "Hakuna matata" är det givna öppningsnumret för att skapa full koncentration hos den unga publiken. Det här är en lärorik föreställning, svår att förbereda och de på scenen måste verkligen gilla läget. Gotlandsmusikens jazzkvartett är en verklig tillgång i den här musikteaterleken där manus ändras från dag till dag beroende på hur publiken reagerar på föreställningen och vilka sagor som används just då.


Bortbytt trumset
Redan från start presenterar sig musikerna och sina instrument.

Gruppens slagverkare Marcus Grufstedt har till den här föreställningen bytt ut sitt vanliga trumset mot en trumlåda med flera funktioner, att trumma på, att skapa teatereffekter med och även för att ha något att sitta på.

Medmusikanter och medagerande är Nils Ossman på bas och Fredrik Stenberg på sax och flöjt, som den här gången kompletteras med vikarierande pianist.

Det är Malmöbon Mats Nilsson som ersätter Simon Maurin under dennes pappaledighet i tre månader.

Föreställningen ges även i en mindre version med inspelad musik.

Den magiska kofferten innehåller sex sagor som varieras vid de halvtimmeslånga föreställningarna: "Lejonkungen", "Snövit", "Tre små grisar", "Lilla sjöjungfrun", "Djungelboken", "Askungen" och även en snabbversion av "Bockarna Bruce".

Föreställningen produceras tillsammans av Länsteatern och Gotlandsmusiken, i samarbete med barn- och utbildningsförvaltningen och kultur- och fritidsförvaltningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!