Barnkultur i fokus på kulturfrukost

Kultur och Nöje2005-11-03 06:00
Inte sedan 1974 års kulturpolitiska utredning som klubbades av riksdagen 1978 har någon undersökt hur barnkulturen egentligen ser ut och hur den mår i Sverige. Nu har "Aktionsgruppen för barnkultur" jobbat med ett dokument som skall ligga som underlag för en slutrapport i mars 2006 och denna tjocka lunta fanns som underlag när det ännu en gång bjöds till Kulturfrukost på Björkanderska i Visby.
Olika företrädare för konstarterna hade förberett korta inlägg om det skrivna, som ännu en gång månar om bredden och lite djärvt skrivet om att "vågar vi ta från de vuxna och ge till barnen?".
Lotta Grut, pjäsförfattare och skådespelare på fria teatergruppen Unga Roma, fick inleda och konstaterade att teater är en mycket kostnadskrävande konstart, och att de kulturpolitiska målen om en teaterföreställning om året i skolan eller förskolan beror på de eldsjälar som arbetar i skolan.
- Lokala samordnare finns för att underlätta för skolan, men dessa finns oftast bara i de större städerna, sa Lotta grut.
Men hon påtalade också att Towan Obrador har utfört det här arbetet på Gotland, i alla fall när det gäller förskolebarnen.
- Skapa en hela årets barnkulturfestival under "Barnkulturåret 2007", var hennes sista uppmaning.

*
Barnbibliotekskonsulent Karin Blomqvist påtalade glappet mellan det kulturpolitiska målet och de lokala uppföljningarna.
- Vi har ett sårbart system som är ytterst personberoende.
Hon påtalade också demokratiaspekten, vilket samhälle är det vi vill ha?
Barnlitteraturen lider av många problem, bland annat som ett resultat av mångfalden, det finns så mycket att välja på att det är risk att bra barnlitteratur inte uppmärksammas.
- Jag hoppas på samordning mellan de olika förvaltningar som sysslar med barnkultur och så behövs det fler barnbibliotekarier som på ett professionellt sätt behandlar barnlitteraturen, avslutade Karin Blomqvist.
Film är den mest använda kulturformen för barn. Statistik visar att barn tillbringar 1-2 timmar om dagen framför teve eller video.
- Filmstödet till svensk kvalitetsfilm för barn är alldeles för litet, därför tvingas barnen se amerikansk film och animationer som inte håller måttet, fastslog Paola Ciliberto från Film på Gotland.
Hon berättade om den filmpedagogiska verksamheten och lät Monika Wigren-Blomquist berätta om skolbioverksamheten där Gotland var ett föregångsexempel för några år sedan men där dålig ekonomi grävt djupa spår i intentionerna.
Tillsammans med filmpedagogen Kjell Malmros fastslog de att konceptet när det gäller barn och film är själva filmupplevelsen, följt av analyser och förståelse samt att det skapas möjligheter att barnen sedan får producera egen film.

*
Ungefär samma utgångspunkt hade konstkonsulent Hanna Stahle när hon talade om att "uppleva och utöva". Hon konstaterade att det inte fanns konst på schemat på Kulturskolan som det finns på en del andra håll och att skolorna knappast har råd att engagera Riksutställningar under rådande former.
Diskussionerna tog vid och Göran Björnberg, roxyordförande, undrade om inte kulturen skulle göra som idrotten, att bilda ett "Kulturförbund"?
Ytterligare en het fråga handlade om Kulturhus eller om pengarna istället kan användas bättre inom verksamheterna och inte bindas fast i "hus"?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!