Båtblad med musik och fotboll

Skepparegillets i Visby 59:e medlemsblad är extra omfångsrikt och med fler färgbilder än vanligt. Det utkommer traditionsenligt inför gillets högtidsdag 1 mars. Men eftersom det datumet i år infaller på en söndag flyttas högtidsdagen enligt gammal sed fram till dagen efter.

Foto: PRESSENS BILD

Kultur och Nöje2009-02-26 04:00
Orsaken är att man inte ville fira på en söndag, den skulle hållas i helgd.

Under söndagen håller man dock öppet hus för allmänheten i gilleshuset och visar som brukligt gillets imponerande samlingar av nautica. Även 2 mars finns en programpunkt för allmänheten, då håller sjökapten Kjell Smitterberg ett bildföredrag, "I sjöfartens tjänst med kultur, djur och natur".
Medlemsbladets (med Ola Sollerman som redaktör) omslag visar upp ett av de fartyg som gästade Visby hamn förra året, nämligen ostindiefararen "Götheborg". Bladet innehåller som brukligt en blandning av det gångna årets sjöfartshändelser med gotländsk anknytning och historiska händelser och personer.

Inledningsreportaget skildrar Gotlandsbolagets verksamhet under fjolåret. Här konstaterar Ola Sollerman att rederiet nu även börjar bli att räkna med som tankrederi. Med tio tankfartyg på sammanlagt cirka 450 000 ton dödvikt hör man till de större på den svenska marknaden. Sin välbesökta bolagsstämma håller man i år 4 maj.

På tankersidan avancerar också Wisby Tankers. Det nioåriga bolaget ökar under året enligt planerna till 200 anställda och har fem nybyggen på gång vilket gör att man kommer att ha sju fartyg i drift. Man har också etablerat ett fruktbart samarbete med Gotlandsbolaget och har sitt huvudkontor i deras fastighet.
Medlemsbladets serie om gotländska köpmän/redare, av Ola Sollerman och Agne Månsson, avhandlar i år den välkända släkten Hägg. Med marinmålare, sjöofficerare, redare och köpmän ingående och med de två bröderna, amiralen och marinmålaren Jacob samt arkitekten och konstnären Axel Herman, som de mest kända företrädarna. Texten illustreras också bland annat med marinmålningar signerade Jacob Hägg och dennes nutida ättling Christer Hägg.

Skepparegillets samlingar är således inrymda i gillesfastigheten vid S:ta Katarinagatan och i årets medlemsblad berättas denna fastighets historia genom århundradena, med anor i två byggnader från 1300-talet. Fastigheten donerades till gillet av affärsmannen Otto Åkerman och man tillträdde 1931.
Popgruppen Beatles bereds något oväntat plats i bladet. Detta via gillets ordförande, Lennart Kinnander, som då och då reser ut för att tjänstgöra som sjömanspräst. I höstas kom han till Beatlarnas hemstad Liverpool och därifrån ger han en blandad rapport.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!