Berättande folk-konst från Norden
Yllebroderier. Hemslöjdens förlag, cirkapris 395 kronor.Foto: Hemslöjdens förlag/ Lucas Gölén
Foto:
Så ljuvligt, upplyftande och inspirerande skriver Eva Berg i en artikel om yllebroderier i tidskriften Hemslöjdens fjärde nummer i år.
Utan tvekan lever broderiet, utvecklat som en egen konstart med kvinnliga förtecken att hävda i en konstvärld där manligt skapande ofta ses som norm.
Nu har boken, länge efterlängtad, äntligen kommit "Yllebroderier" är titeln och utgiven på Hemslöjdens förlag.
Temat är berättande folkkonst från Norden med rötter i de gamla danska landskapen med Skåne i centrum.
Fokus är på en textil mönsterskatt från förr till nu där brodösen med nål och ullgarn på ylletyg satt sin personliga prägel på kuddar och åkdynor, bänkkläden och täcken.
"Yllebroderier", med Annhelén Olsson som redaktör, är en antologi som samlat tio skribenter från Sverige, Norge och Damark.
Författarna är alla textilkunnniga och bland dem finns konstvetare, etnologer, hemslöjdskonsulenter som med olika bakgrund och perspektiv berättar om yllebroderi i tid och rum.
Boken kan läsas både för glädjens och nyttans skull. Här finns kunskap och information att hämta om det mesta i yllebroderi från material, användning och återanvändning, motiv, stygn och sömsätt till personporträtt av brodöser, yllebroderiets historia i övriga Norden och med information om influenser från när och fjärran.
"Yllebroderier" innehåller också berättelsen om bruk och tradition och förnyelse i ett samhälle i förändring, från allmogens seder och bruk på 1700-talet, via 1800-talets borgerliga miljöer till nutid.
Folkkonst målad i ylle, är titeln på ett kapitel signerat Ingela Fridell, länshemslöjdskonsulent i Jämtlands län. Kronor, kransar, tulpaner och papegojor är rubriken Britta Hammar satt på kapitlet som handlar om yllebroderier i Blekinge, Halland, Småland, i Finlands svenskbygder och på Gotland.
Yllebroderier är en specialitet med sockentypiska variationer och särskilt uppmärksammade i alla de gamla danska landskapen. Mest kända och studerade är yllebroderier från Skåne och dess socknar.
Från 1700-talets Gotland, alltså efter dansktiden på ön, finns yllebroderade kuddar i Nordiska museets samlingar i Stockholm och på Fornsalen i Visby. Tre av dessa visas i Langska huset på kulturnatten.
"Yllebroderier" är inte bara en bok fylld med samlat vetande i många välskrivna texter. Det överdådiga bildmaterialet gör det lätt att förstå och fascineras av en textil konstart som lever långt utanför museisamlingar och hembygdsgårdar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!