Berättarglädje i fokus på Bokens dag

Succé! Det är Bokens dag på Gotland och bokhandlare Roland Salemark strålar av glädje.

Theodor Kallifatides signerar på Bokens dag.  Jag behöver inte skriva det jag sett eller hört, jag ska skriva om det jag känner, säger han.Foto: Henrik Radhe

Theodor Kallifatides signerar på Bokens dag. Jag behöver inte skriva det jag sett eller hört, jag ska skriva om det jag känner, säger han.Foto: Henrik Radhe

Foto: Henrik Radhe

Kultur och Nöje2010-10-13 04:00

Detsamma gör alla de som har haft turen till en biljett denna tisdag med tillfälle till författarmöten i Visby.
Det nu för fjärde året återkommande kulturevenemanget lockar både den inbitne bokkramaren och den allmänt läsintresserade allmänheten.
Möjligheten att få lyssna till tre gånger tre författare, och dessutom kanske kunna byta några ord med en författande favorit, lockar många.

Bokens dag för året bjuder in till tre sessioner med plats för 150 sittande vid varje framträdande. Det betyder en sammanlagd publik på 450 personer.
Berättandet står i fokus för författartrion som är först ut på tisdagseftermiddagen. Henrik Berggren, Aino Trosell och Theodor Kallifatides är tre sinsemellan helt olika skrivande personligheter.
Stil, ämne, genre, allt skiljer dem åt. Samtidigt finns en gemensam nämnare i viljan att i ord och skrift förmedla något till andra.

- Berättelsen är poängen med boken, säger Henrik Berggren. Som journalist, kulturchef och ledarskribent påminner han om den tid som var då papperstidningen gav utrymme för längre artiklar och texter på mer än tre tusen tecken.

Tillika historiker av facket och författare är han aktuell med sin senaste bok, en biografi över Olof Palme eller en roman, som han uttrycker det med en freudiansk felsägning.
Som en sann berättare tar han med åhörarskaran i Visby till dagen då idén till biografin föddes. Resultatet är en bok fylld av vetande om en politiker, lika mycket visionär som resultatinriktad och med moral.
-  Det var en sömning söndag 2006 och jag hade jour på tidningens ledarredaktion. Det var 20 år efter Palmemordet och jag hämtade den tidens tidningsartiklar från arkivet.
Henrik Berggren fann en berättelse värd att berätta, en individ att lyfta fram, satt i sitt sammanhang av tid och rum.
En halv timme senare har han ännu inte kommit fram till Olof Palmes födelse, men vad gör det. Boken finns att läsa.

Aino Trosell tar plats på scenen. Med sin senaste "Hjärteblad", tar hon med lyssnarna och läsarna till 1860-talets Sverige. Det är svält i Dalarna och masar och kullor arbetsvandrar för sin överlevnads skull. Hulda är en av dem och med Aino Trosell som tolk och fångare av tidsandan träder hon fram som ett exempel på ett livsöde från en tid bara några generationer bort, men i nutid av många bortglömd. "Det gångna är en dröm" är titeln på Theodor Kallifatides senaste roman. Den, säger han, skulle egentligen inte ha skrivits. Minnen väckta till liv blev till en bok.

- Efter "Vänner och älskare" trodde jag mig inget mer ha att säga men jag trodde fel. Jag tackade ja till en inbjudan från barndomens by i Grekland och började minnas.
Hans berättelse rymmer visdomsord för oss andra att ta till våra hjärtan.
- När litteraturen är som bäst räddar den liv åt oss alla! Hur ska jag glömma det jag kommer ihåg? Jag behöver inte skriva om det jag sett eller hört. Jag ska skriva om det jag känner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!