Berättelsen om en våldsam man

Kultur och Nöje2012-09-24 06:00

Dag Norgård står på Sliteteatern i kväll i rollen som Jan-Ove - en av alla de män som är våldsam mot sin flickvän, sambo eller fru.

För att förstå varför just han blev en våldsutövare söker sig Jan-Ove tillbaks genom sitt våldsamma förflutna.

Dag Norgård står inte bara på scenen, utan har också både skrivit och regisserat pjäsen "Othellos tårar". Den är en av flera pjäser som han har skrivit om våld i nära relationer. 1999 kom föreställningen "Våga se" om fyra kvinnor som blivit utsatta för våld i sina hem, men det har också blivit en pjäs om barn som växer upp med en våldsam far och en pjäs om gärningsmannens mamma.

- "Våga se" var en uppmaning till myndigheter att de ska våga se dem som drabbas. Mäns våld mot kvinnor går över alla klassgränser, säger Dag Norgård.

Pjäsen om de misshandlade kvinnorna byggde på intervjuer som Dag Norgård gjorde med fyra kvinnor som gick i en stödgrupp i Skövde. I arbetet med "Othellos tårar" återvände han till samma stad och intervjuade fyra män som går i en stödgrupp för våldsamma män.

Var det någon skillnad på att skriva om offer och förövare?

- När jag intervjuade kvinnorna var de hemma hos mig i ett dygn. När de åkte var jag helt slut. Jag skämdes för mitt eget kön och jag kunde inte skriva. Det var så starka intryck. I arbetet med "Othellos tårar" var det svårt, rent dramaturgiskt, att få ihop de fyra männen till en person. Deras berättelser var så olika.

Hittade du någon gemensam nämnare mellan männen?

- Ja, det gjorde jag faktiskt. Vad det var vill jag inte berätta, det framkommer i pjäsen. Men jag tror att en övergripande nyckel till mäns våld mot kvinnor är att man redan i unga år måste ta pojkarnas signaler på allvar. Man kan tycka att det är charmigt med bråkiga killar, men vi måste se på det på ett annat sätt. När man tittar i journaler över män som har gjort sig skyldiga till misshandel och mord, kan man ofta se en snitslad bana som börjar redan i sexårsåldern. Jag kan bli tokig på att det har funnits människor som har sett det här, men inte agerat.

- Det görs många bra saker i dag. Den som utsätts för våld blir tagen på större allvar och det finns krisgrupper för dem som drabbas, men det finns inga resurser för att stoppa våldet innan det händer. Tvärtom genomgår skolan helt sanslösa nedskärningar där man tar bort all stödpersonal.

Mäns våld mot kvinnor är ett samhällsproblem, betonar Dag Norgård.

- Min pjäs handlar om oss alla. Om vi börjar se oss omkring kommer vi att upptäcka hur många det är som far illa.

I "Othellos tårar" medverkar förutom Dag Norgård också Malin Kärrbrink. Föreställningen visas på Sliteteatern och följs av en diskussion om våld i nära relationer på Slite bibliotek.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!