Bergarter och mineraler var länge väsentliga delar av målningars färger
På onsdagen startade han på Gotlands konstskola en föreläsningsserie i tre delar. "Om stenarna på vår jord" hette den inledande.
Geologi var således huvudämnet. Stenarna bär vittnesbörd om jordens mångmiljonåriga historia. Sten används i konsten på vitt skilda sätt. Fram till 1900-talet utgjorde mineraler och bergarter väsentliga delar av målningars färger.
- Vad är sten, undrade Ole Ingolf Nyrén. Och gav själv svaret:
- Oorganiska föreningar som kan bestå av vanligtvis flera komponenter som kallas mineraler och de är ensartade kemiska föreningar som bygger upp olika typer av bergarter.
Och bergarter de är i sin tur uppdelade i huvudgrupper som vulkaniska, metamorfa (bergarter som har förändrat form) och sedimentära. De får olika färg på olika sätt. Ren marmor är exempelvis vit. Innehåller den järn kan den vara grön, gul eller röd beroende på vilken typ av järn det handlar om.
Och i den svenska klassikern, Falu rödfärg, (som från början skapades för att husen skulle se ut som om de var gjorde i det dyrare materialet tegel) är det järnoxid som ger den karaktäristiska färgen åt jordpigmentet. Och när gul lera bränns blir det rött tegel eftersom järnet oxiderar.
I dag fortsätter Ole Ingolf Nyrén med att föreläsa över ämnet "Färgkemi" men där även lite färgfysik ingår. Gult och gult kan ibland ge - blått. Det handlar om pigmentets tekniska egenskaper. Flertalet av världskonstens målningar har faktiskt förändrat färg genom åren.
Avslutning sker med "Färgernas psykologi". Då visar han färger som inte finns fysiskt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!