nder tre år står barnen i fokus på Bergmancentret på Fårö. Detta accentueras av en "Skapande verkstad" där barn, unga och vuxna kan fördjupa sina intryck från utställningarna och skapa gestaltningar på många sätt.
Från och med lördag, när utställningen "Salongen" öppnas, finns mycket användbart stoff för det egna skapandet.
"Barnet och Barndomen" är ett treårigt projekt 2012-2014, bekostat av Arvsfonden, som möjliggjort "Salongen" som första etapp. Här har projektledaren Elisabet Edlund tillsammans med scenografen och formgivaren Anne-Marie Broms byggt upp en högre stånds-salong, inspirerade av miljön i filmen "Fanny och Alexander", men också en del av den unge Bergmans uppväxt hos sin mormor.
De har utgått från Bergmans egna ord, att "barndomen var hans hovleverantör" och de visar den lust till berättande som fanns tidigt i hans liv och som i högsta grad formade hans livsgärning.
Kollagefilm
Mitt i salongen står Bergmans två viktigaste leksaker, hans berömda Laterna magica, som han bytte till sig av storebror Dag mot en hel armé av tennsoldater, liksom hans modellteater så som vi kan se den i öppningsscenen till "Fanny och Alexander".
Utställningens innehåll kretsar sedan kring tre episoder ur filmen, förutom öppningsscenen också barnkammarscenen under julaftonskvällen med den förtrollade barnkammarstolen, samt den magiska antikaffär dit barnen räddas från biskopsgården.
I utställningens salongsmöblemang har utställarna monterat interaktiva fördjupningar. I chiffonjén finns texter och bilder från Bergmans arbetsböcker och regimanus till "Fanny och Alexander".
På en monitor kan man se Leif Furhammars 30 minuter långa kollagefilm "Fanny och Alexander och andra Bergmanbarn", sammanfogade scener ur ett 20-tal Bergmanfilmer där bestraffningar och fantasiflykt är ofta återkommande teman.
"Salongen" är en fantasifullt och verklighetstrogen uppbyggd miljö med bakgrundsljud. Här vaggas man snart in i det Uppsala som skildras i filmen, med dova kyrkklockor, duvkutter och gatuljud som tränger in genom de tjocka gardinerna som stänger verkligheten ute.
Skuggspelsteater
Mycket av Bergmans filmskapande handlar om det lekande och undersökande barnet, men framför allt om förhållandet mellan barn och vuxna.
Och vill man verkligen tränga in i Bergmans egen barndomsvärld kan man göra ett besök i "Demongarderoben" för att låta sig skrämmas av dockmakare Arne Högsanders originalrekvisita till filmen. Redan här kan man passa på och göra en skuggspelsteater medan duvorna flaxar uppe på vinden.
Den skapande delen fortsätter sedan ute i "Skapande verkstad" där numera Ebba Junker ledsagar besökarna till Bergmans modellteater, eller andra pedagogiska verktyg.
Här kommer hon också att ta emot skolklasser inom ramen för Skapande skola och även lägerskolor.
Här står redan en av scenografen Sören Brunes visionära skisser hur den gamla gymnastiksalen kan skapas om till en graderad lokal, med inspiration från Drottningholmsteatern med flexibla lösningar, som också fortsätter ned mot havet där en utomhusteater kan byggas om det blir ekonomiskt möjligt.