Bibeln i bilder på soffbordet

Ett spännande magasin med lyckade illustrationer, eller Bibeln som yta i en förvirrad produkt.

Kultur och Nöje2007-04-12 06:00
Omdömena går isär om den senaste utgåvan av Gamla Testamentet. Gotlandsfödde Dag Söderberg är en av upphovsmännen bakom boken och förlaget Illuminated Sweden som gett ut den.
Namnet är engelskt, "The Book", men texten är svensk. Formen och layouten liknar ett glassigt magasin att lägga på soffbordet och bläddra i då och då. Men innehållet är översättningen av Gamla testamentet från år 2000, illustrerat med talande reportagebilder från hela världen och med citat som lyfts fram och manar till eftertanke.

Ett exempel är bilden av en ensam man framför tre militärtanks i Beijing, Kina 1989, som symboliserar Davids strid mot Goliat. Eller den hopkurade gatpojken i Bogotá, Colombia, med texten "Alla jag umgicks med visar sin avsky, de jag har älskat vänder sig mot mig.", ur Jobs bok.
Det känns starkt. Åtminstone gör det mig nyfiken och sugen på att läsa mer.
Och det är väl just det som är målet med utgåvan, att finna vägen till människors hjärtan och öppna ögonen för denna litterära skatt som många inte orkat eller velat läsa.
Att nå nya och unga läsare med ett modernt formspråk som, trots 452 sidor, för en del kan vara mer lättillgängligt än den mer traditionella Bibeln.
Teologie doktor Göran Agrell har uttalat sig positivt och tycker att upphovsmännen lyckats med format, bilder och kapitelindelning.
Kulturskribenten Rachel Chukri tycker däremot att religionens kris blir tydlig när Bibeln förvandlas till glassigt magasin och att "The Book" är ett krystat moderniseringsprojekt.

Men projektet är förankrat hos Svenska Bibelsällskapet som äger rätten till texterna, och förordet har gemensamt undertecknats av företrädare för de tre religioner som har sin grund i Gamla testamentet, kristendom, judendom och islam.
Religionernas företrädare har även bistått i valet av de texter med bärkraft som lyfts fram ur den löpande text som ersatt versindelningen.
Men motivet för att ge ut Bibeln i formen av en tidning har inte i första hand varit religiösa, berättar Dag Söderberg.
- Vi ville aktualisera boken och sprida kunskap i ett roligt format. Den är ju en del av vårt arv och vi vill göra historien mer lättillgänglig och bidra till allmänbildningen.
Många kanske har tänkt läsa bibeln och den här blädderbibeln kan ligga framme så kanske man läser lite då och då i alla fall, säger Dag Söderberg som numera kallar sig sommargotlänning.

Omslagsbilden visar ett kyssande par. Dag Söderberg kommenterar bildvalet med en önskan om att väcka frågor och egna associationer, kan det till exempel vara Adam och Eva?
Enligt honom har mottagandet hittills varit bra.
Förutom positivt gensvar från kyrkorna, som startar studiecirklar och bokar in den utställning som gjorts kring boken, så har runt sex tusen exemplar sålts sen lanseringen för en dryg månad sedan.
Det motsvarar ungefär tio procent av den totala bibelförsäljningen under ett år.
En engelsk version planeras och man arbetar på att ge ut även Nya testamentet före jul.
Spridningsvägarna är lika moderna som utformningen. Förutom att den säljs av vissa bokhandlare så går den även att komma över via internet, den finns som ljudbok i Mp3-format och enligt Dag Söderberg så har den blivit ett hett diskussionsobjekt på den bland ungdomar populära sajten Lunarstorm.
Fotoutställningen som finns om boken har tagits fram i samarbete med studieförbundet Sensus och kan dyka upp även på Gotland om församlingarna är intresserade.
Det är inte första gången som Bibeln har illustrerats, men det känns nytt och det känns i hjärtat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!