Bidragssystemet ses över

Nu ska kultur- och fritidsförvaltningen göra en total översyn av sina bidragsregler.
­ Det handlar om att skapa ett mer tidsenligt system, mer anpassat till verkligheten och med större samstämmighet mellan bidrag inom kultur- respektive fritidssektorn, menar förvaltningschefen Ulla Pettersson.
Senast en översyn gjordes var i början av 90-talet.

Kultur och Nöje2004-06-23 04:00
Det är kultur- och fritidsnämnden som beställt översynen. Den ska redovisas under nästa år och kan träda i kraft tidigast från 1 januari 2006. Översynen görs av förvaltningen, det vill säga de som handlägger bidragen.
­ Nuvarande system hänger kvar sen gamla kulturnämndens dagar. Föreningslivet ser inte likadant ut i dag, vi har stött på en del som inte är logiskt, konstaterar Ulla Pettersson.
Bland annat vill man se ett likartat system mellan kultur- respektive fritidssektorn vad gäller bidragen. I dag kan kulturföreningar enbart få ett bidrag som de sen använder till exempelvis resor medan fritidssidan har olika bidragsformer för skilda ändamål, exempelvis resor.
­ Vi ska försöka hitta ett mer tidsenligt system, anpassat till verkligheten.
Budgeten för 2005 jobbar man vidare med.
­ Fortfarande saknas medel, den är inte i hamn ännu, konstaterar Ulla Pettersson. Drygt 1,5 miljoner kronor saknas. Det ska vi hämta in men det måste till åtgärder för det som ännu inte är klara. 800 000 kr ska bort och sen har nämnden saker man vill göra men inte får pengar för.

Nämnden godkände en förlängning av Sliteteaterns hyresavtal med ett år. Under 2003 var Sliteteatern uthyrd vid 88 tillfällen, då främst till teater- respektive biografföreningen. Ett avtal har också tecknats med teaterföreningen som har skött iordningställande, tillsyn och grovstädning av teaterlokalen.

Nämnden anser att nyttjandet har varit bra under perioden. 2001 sa man upp Sliteteaterns hyresavtal eftersom man ansåg att teatersalongen utnyttjades för lite. I dag står tekniska förvaltningen för halva hyreskostnaden mot att kulturförvaltningen har uthyrningsansvaret.
Avtalet med stiftelsen Medeltidsveckan förlängdes på tre år och gäller nu till 2006, föregående avtal sträckte sig till 2003.
­ Innehållet är detsamma som tidigare, det blir inga ändringar alls, konstaterar Ulla Pettersson.
Nämnden avslog en ansökan om förlustgaranti från Rockförvaltningen avseende Volym 2004. Ansökan gällde 124 500 kr.
Nämnden konstaterar att årets stöd för musikfestivalen ändå blir mer än dubbelt så stort som stödet till fjolårets ej genomförda festival.
Stöd har beviljats till "fria nyttigheter" i form av fri hyra av mark, 27 300 kr, samt fri tillgång till mobila anläggningar, 35 750 kr.
Dessutom får man stöd i form av några ungdomars praktikplatser som bekostas med offentliga medel och nyttjas för festivalen.
Gotlands tjejjour beviljades ett igångsättningsbidrag om 20 000 kr. Det är avsett för marknadsföring, verksamhet och utbildning av kontaktpersoner.
Rute båtklubb beviljades 25 000 kronor. Pengarna skall användas till uppförande av förråds- och reparationslokal.
Klubben har fått en före detta militärbarack av Vasallen i Fårösund som man vill flytta till samfälld mark i Valleviken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!