På torsdagen invigdes en ny utställning på Bergmancenter på Fårö. Riksbanken kom på besök och visade upp den nya 200-kronorssedeln som pryds av Ingmar Bergman och Gotlandsmotiv. I två omgångar under 2015 och 2016 får Sverige nya sedlar och mynt. Inför lanseringen av den nya valören, 200-kronorssedeln, i oktober i år visar Bergmancenter en utställning som Riksbanken har producerat.
– Det känns oerhört kul att kunna visa upp den nya sedeln här på Bergmancenter och visst är det stort att Ingmar Bergman snart kommer vara i människors plånböcker, säger Helen Beltrame-Linné, verksamhetsledare på Bergmancenter.
– Ingmar Bergman, som den framträdande kulturpersonlighet han var och fortfarande är, kommer göra sig utmärkt på en av våra nya sedlar. Det är verkligen ett enormt erkännande, vilket förhoppningsvis kan leda till en större uppmärksamhet för hans konstnärskap i Sverige.
Helen Beltrame-Linné, som kommer från Brasilien, bodde i Rio de Janeiro i april 2011 då riksbanksfullmäktige fattade beslut om motiven på de nya svenska sedlarna. Hon hade besökt Sverige och Fårö efter att ha sett Ingmar Bergmans filmer och fascinerats av dem och miljöerna.
– Jag tänkte att hur kan man bo någon annanstans i världen än i ett land som har Ingmar Bergman på en sedel? Och nu bor jag här på Fårö och jobbar på Bergmancenter, säger hon med ett stort leende.
På invigningen talade även Cecilia Skingsley, vice riksbankschef.
– Varför en 200-lapp? Vi behöver effektivisera hanteringen och göra det enklare att betala med kontanter. Jag tror att den nya 200-sedeln kommer att bli väldigt populär, eftersom det finns ett stort glapp mellan 100- och 500-lappen, säger hon.
Det var Göran Österlund, grafisk formgivare och gravör som vann Riksbankens formgivningstävling om Sveriges nya sedlar med sitt bidrag ”Kulturresan”. Förutom Ingmar Bergman pryds sedlarna av Astrid Lindgren (20 kr), Evert Taube (50 kr), Greta Garbo (100 kr), Birgit Nilsson (500 kr) och Dag Hammarskjöld (1000 kr). Personerna som porträtteras på sedlarna har valts ut enligt särskilda kriterier. De har gjort stora kulturella insatser, varit verksamma på 1900-talet och har både en folklig förankring och ett internationellt anseende.
På 200-kronorssedelns framsida finns förutom ett porträtt av Ingmar Bergman även en bild på regissören tillsammans med skådespelaren Bengt Ekerot, som spelar Döden i filmen ”Det sjunde inseglet”. På baksidan är motivet raukar i Langhammars naturreservat och murgröna, Gotlands landskapsblomma.
– Sedlarna får säkerhetsdetaljer med bättre skydd mot förfalskningar, dels en färgskiftande bild – på 200-sedeln en filmklappa som skiftar mellan guld och grönt. Det finns dessutom ett säkerhetsband, som skiftar mellan en kungakrona och bokstäverna KR när man vickar på sedeln, säger Cecilia Skingsley.
Under invigningen berättade Fåröbon och guiden Kerstin Kalström inlevelsefullt om Ingmar Bergmans hemkänsla på Fårö och om förtroligheten mellan den store regissören och Fåröborna, som aldrig avslöjade var han bodde för nyfikna turister som frågade.
– Vi kommer att få en person på 200-sedeln som gör varje gotlänning stolt. Han har till stor del bidragit till att bygga upp Fårös popularitet, framför allt internationellt. Många människor kommer snart att gå omkring med en liten turistbroschyr om Gotland i fickan, säger Gotlands landshövding Cecilia Schelin Seidegård.
Utställningen är ett samarbete mellan Riksbanken och Bergmancenter på Fårö och pågår till den 20 september.