Björn Kopf initierar utställning om sin farfar i Niguliste museum
På initiativ av visbybon Björn Kopf öppnas den 6 oktober på Niguliste museum en utställning om hans farfar Joseph Kopfs (1867-1930) guld- och silverhantverk och hans aktiebolag "Joseph Kopf OÜ" som till 1939 drevs av familjen mitt i Tallinns centrala delar och som mest sysselsatte ett hundratal personer.
Joseph Koph blev den siste åldermannen i guldsmedsskrået innan detta upplöstes i samband med Estands första fria tid som började 1920.
Släkten invandrade från Tyskland på 1800-talet och Joseph Kopf etablerade sig som guldsmedsmästare i Tallinn 1891.
En stor beställning av matsilver till det estniska Riddarhuset blev början till framgången och det var just silvret som blev firmans guldrush. I källaren till det stora huset där de bodde på Langstasse 27 i Reval, som Tallinn hette på den här tiden, drev familjen sin fabrik och här fanns tryckpressar för silver, här fanns gravyrverkstäder och smyckestillverkning.
<span class='mr'>*</span>
Men kriget skingrade rörelsen som övertagits av de åtta barnen då Joseph dog 1930 och familjen 1939 tvingades flytta till Poznan i Polen, för att efter kriget 1945 fly till Sverige.
Björn Kopfs far René som redan 1937 hade gift sig med Karin, dotter till möbelhandlare Gustaf Löf-qvist med affär bland annat på Adelsgatan i Visby, hade därmed starka band med Gotland.
Men redan efter några år lämnade de ön då de fick arbete hos förkrigstidens samarbetspartner, guldsmedsbolaget Hallbergs. Nu startade även fadern ett företag i kylbranschen i Jönköping
Björn Kopf återvände dock till Visby 1979, nu som utbildad arkitekt och som chef på stadsarkitektkontorets planavdelning där han arbetade fram till 1989.
Därefter blev det också några år inom fastighetsbranschen i Jönköping innan han 1998 återvände för gott och blev ideellt arbetande med bland annat DBW:s trädgård och som aktiv ålderman i Borgmästaregillet i Visby.
Med både de ekonomiska möjligheterna, och den tid som krävs, har Björn Kopf nu tagit initiativet till den tre månader långa utställningen i den gamla Nicolaikyrkan i Tallinn. Detta som ett äreminne över sin farfar och den verksamhet som släkten arbetat med, men också som ett bidrag till det estniska kulturarvet som välvilligt tagits emot av tjänstemännen vid konstmuseet i Tallinn där man arbetat hårt för att göra en av de stora årliga utställningarna.
-Esterna söker sin skingrade konsthistoria och det är nog därför de är så intresserade av den här utställningen, bland annat förvaras ännu den estniska presidentkedjan som krigsbyte i Kreml i Moskva. Kedjan är naturligtvis tillverkad i Kopf-verkstaden i Tallinn.
-Jag hade först tänkt skriva en bok om min farfars omfattande verksamhet, men istället har jag valt att bekosta den katalog till utställningen som också blir en bok, berättar Björn Kopf och visar med stolthet upp tidigare arbeten av doktor Anu Mänd som gjort föremålsbeskrivningen till katalogen där fotografierna är tagna av hennes sambo.
<span class='mr'>*</span>
Bland föremålen som kommer att visas i montrar i sakristian är det få guldföremål, men desto mer silver.
En raritet på utställningen blir det silverfat som gamle kungen Gustav VI Adolf fick när han som kronprins gjorde ett statsbesök i Estland. Fatet var tillverkat av Joseph Kopf och har sedan 1932 förvarats på Stockholms slott som personligt tillhörighet till kungafamiljen i Sverige.
Nuvarande kung Carl Gustaf har välvilligt ställt silverfatet till utställningens förfogande.
<span class='mr'>*</span>
-I museets kor kommer en ganska omfattande dokumentation av Joseph Kopfs arbeten att visas och katalogen som omfattar 104 föremål kommer att skrivas både på estniska och tyska, säger Björn Kopf.
Utställningen börjar med ett seminarium om estniskt guldsmide lett av professor Kaalu Kirme och Björn Kopf kommer själv att berätta historien om familjen Kopf.
Han kommer också att till stadsarkivet i Tallinn som gåva överlämna tre av de mycket gamla handskrivna böcker om skråverksamheten som funnits i släktens ägo sedan skråväsendet upplöstes 1920.
-Mina båda döttrar är inte primärt intresserade av dessa böcker och gillar mitt initiativ att skänka böckerna till forskningen, förklarar Björn Kopf som den 6 oktober finns på plats i Niguliste museum och konserthall i Tallinn.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!