Bland raukar och lammungar
Trodde du att Fårö fått sitt namn efter alla betande fyrbentingar?– På Fårö finns det inte några får, säger reseledaren Gertrud Lyrung.Under en heldag visar kultguiden några riktiga smultronställen på norra Gotland och reder ut ovanstående frågetecken.
premiär. För Marta Jordan från Polen var det första gången på Fårö. Hon var imponerad.
Foto: Harald Broström
Bussen är full till sista plats. På sätena finns alla åldrar, kön och - nationaliteter.
Marta Jordan är på besök från Warszawa. Trots att turen bara går på svenska har hon anmält sig.
- Jag fick reda på det här nere på turistinformationen och de här längre utflykterna verkar bara gå på svenska. Men det ska bli väldigt intressant att se den här delen av Gotland, du får hjälpa mig att översätta, säger hon.
Örtesängar
Vårt första stopp blir Hångers källa utanför Lärbro. Enligt legenden kom superintendenten Isak Kolmodin (ungefär som nutidens biskop) till källan. Enligt sägnen blev han så överväldigad av de fagra örtesängarna och åkerns ädla säd, den grymma naturen runt källan helt enkelt, att han skrev en psalm. Den fick ursprungligen namnet "Den blomstringstid nu kommer".
- Och nu sjunger alltså alla skolbarn som slutar för sommaren biskopens gamla psalm, frågar Marta Jordan.
Krigssjukhus
Vi åker sedan vidare till Lärbro kyrka. Det blir ett speciellt tillfälle för Marta. Under och efter andra världskriget fanns ett sjukhus i Lärbro som tog hand om och vårdade skadade och före detta krigsfångar. Flera av dem som låg på sjukhuset var polacker. De som inte klarade rehabiliteringen vilar i dag vid Lärbro kyrkogård.
- Ja, titta. Den här polska pojken var inte mer än 24 år gammal, Gud, säger hon.
Missvisande namn
Efter en kort vända till Kyllaj och lunch i Bunge glider vi in i färjekön och skeppas över till Fårö.
- Välkomna ska ni vara till Fårö, hälsar Gertrud Lyrung och fortsätter:
- Det låter ju på namnet som att det skulle finnas massor av får på den här ön. Men faktum är att det inte finns ett enda får här. På Gotland säger man lamm och lammungar. Namnet Fårö kommer från att man for runt ön och för att det fanns farliga områden runt kusten.
Gott om raukar
På Fårö hittar bussen snabbt till öns adelsmärke - raukarna vid Lauterhorn. Landskapet innan raukarna är helt kalt och vindpinat. Vinden, ja. Den river rätt bra i dag också och tvingar oss till jackor som borde ha reserverats för november.
För Marta Jordan är det första gången på Fårö. Hon häpnas av de mäktiga raukarna.
- Det här är nog hittills det bästa på resan. De är väldigt vackra, tänk att de har skapats av flera hundratals års vågor...
Mer hinner hon inte säga förrän vi avbryts av ett bekant tutande från en ljusblå buss.
Det är dags att rulla vidare.
Den guidade fåröresan med buss avgår varje onsdag från Österport kl. 09:30. Sista turen är den 18 augusti.
Pris: 285 kr för vuxna, 120 kr för barn. Då ingår lunch och kaffe. Biljetterna bokas på Bokcaféet porten innanför Österport. Avgiften går oavkortat till ett Barnhem i Benin.
Pris: 285 kr för vuxna, 120 kr för barn. Då ingår lunch och kaffe. Biljetterna bokas på Bokcaféet porten innanför Österport. Avgiften går oavkortat till ett Barnhem i Benin.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!