Vi gotlänningar var ett rikt folk på 1300-talet. I Visby stad handlade man tyger, kryddor och dopfuntar av kalksten med folk från Hansestäderna som seglade i land med sina koggar.
I varje socken hade man under 1100-talet byggt en ståtlig kyrka, dels för katolicismens skull, men mestadels för att visa upp sin rikedom och makt.
När den danske kungen Valdemar Atterdag styrde sitt skepp med vältränade, rustade och stridslystna soldater mot Visby var det med erövring och brandskattning i sikte.
De gotländska landsmännen (stadsborna hade avtal med Danmark att slippa delta i kriget), som inte varit i krig på över 100 år, var otränade och fysiskt underlägsna. De danska soldaterna slog benen av dem, stack sina svärd i bröstet och mördade kallblodigt 1800 söner, fäder och makar. Vad som hände med kvinnorna vet man inte säkert. Men hemmen plundrades och förstördes och vi kan bara föreställa oss deras skräck.
Detta och mycket mer får man dyka in i på Medeltidens Gotlands utställning. Man kan tycka att medeltiden är uttjatad på Gotland, men här får man en djupare förståelse för vad som egentligen hände och hur det har präglat Gotland och öbornas mentalitet.
Barnvänligt
Fornsalen har förvandlats till en upplevelsebaserad rundtur med 500 föremål från medeltiden. Utställningen sträcker sig över 650 kvadratmeter och följs i kronologisk ordning från 1000 till 1500-talet.
Det finns gott om barnvänliga stationer som kulspel, kläder att klä ut sig till prinsessa eller riddare och en lekborg att klättra upp och läsa böcker i. Även de mer ruskiga delarna från kriget är barnvänliga.
Mänsklig närvaro
Till hjälp har museet tagit utställningsformgivaren Desiree Kjellberg, som med dramaturgi lyfter fram föremålen och sätter den medeltida människan i fokus. Tanken är att det ska bli en resa för fler sinnen. Bland annat finns ett talande träd, Yggdrasil, -asagudarnas träd som berättar en gotländsk saga på antingen svenska, gutamål eller engelska. I flera av rummen visas berättande filmer som visar till exempel soldatens utrustning och hur man tog den på sig.
Museet har lagt fokus på att ta fram den mänskliga närvaron. Bland smyckena som arkeologerna har funnit kan man bland annat se namn och ort. Av Sigjauds ring med gotländska runor, förstår man att hon var en rik flicka från Lärbro. Man kan även läsa om hur livet kunde ha sett ut för Sigjaud.
I slutet av utställningen skildrar man hur vi gick från katolicism till protestantism. Vacker men vemodig kyrkosång hörs i ett dunkelt rum fyllt av madonnor, biskopar och helgon.