Bland stenar och småkryp
Geologiintresset tycks växa i vårt land och allt fler samlar på mineral, bergarter och i synnerhet smyckestenar. Den nya boken "Våra stenar" har ursprungligen kommit ut i Danmark och är författad av Erik Schou Jensen och i översättning av Ulf Svedberg.
Den börjar med en allmänt hållen inledning om vad stenar är, var man hittar dem, vad de används till för att sedan glida över till större sammanhang om vår planet, kontinentförskjutningar och avrundas med en praktisk stennyckel. Därpå följer en översikt över mineral och mineralgrupper indelade efter kemisk sammansättning, följd av ett motsvarande kapitel om bergarterna, grupperade i magmatiska, sedimentära och omvandlade bergarter. Smyckestenarna får ett eget litet kapitel som avslutning. Allra sist finner man ordförklaringar, lästips - både böcker och hemsidor samt ett register.
De nya bestämningshandböckerna följer inte längre den gamla mallen med avbildningar med tillhörande texter för sig och lite mer informativa texter efter detta, utan här presenteras allt i löpande följd vilket gör att det blir mer "flyt" i framställningen. I stället missar man möjligheten att gör direkta jämförelser eftersom man nu måste bläddra runt i boken.
Bildmaterialet är förstklassigt och vad jag uppfattar som mycket positivt är de många vackra landskapsbilderna som visar i vilka miljöer man hittar stenarna.
Den andra boken, "Våra insekter", är författad av en lång rad danska forskare och med Sidsel Sangild som redaktör och översatt av Håkan och Kicki Elmquist. Håkan är välbekant här på ön för sina populära insektskurser och har goda kunskaper även om andra småkryp. Boken handlar inte enbart om insekter utan även om spindlar, klokrypare och kvalster.
Upplägget är som i föregående bok, med löpande text och färgbilder. De senare utgörs av förnämliga teckningar, signerade Henning Anthon, Michael Hansen och Birgitte Rubaek. Man känner igen en hel del av dem från tidigare handböcker från samma förlag, men vad gör det? Bättre med äldre bra bilder än nyproducerat skräp! Jag har sett nya betämningsböcker med bra text, men med nytagna urusla foton, där jag vet att ifrågavarande författare har egna, betydligt bättre bilder, som bättre visar artkaraktärerna än de nya "moderna" fotona. Inget ont om ny bildsyn, men den ska tillämpas i rätt sammanhang.
Båda böckerna ger ett gediget intryck och är ännu trots ökad storlek, jämfört med föregångarna, i någorlunda format för att bekvämt tas med i fält.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!