Spindeln i nätet och själva upphovet till att Blåsarkvintetten fått den unika möjligheten att göra en två veckor lång turné i Brasilien heter Harry Crowl.
Han är en brasiliansk tonsättare som fyra gånger vistats på Visby Internationella Tonsättarcentrum för att arbeta och blivit omåttligt förtjust i Gotland även under snålblåst och vinterförhållanden.
- Han har till och med lärt sig att konversera och svara på mail på svenska, berättar kvintettens fagottist Spigniew Jakubowski.
- Vi möttes under Världsmusikdagarna i Visby 2009 och han blev förtjust i den musik vi spelade och redan då ville han skriva ett verk för kvintetten.
- Jovisst, under förutsättning att vi kan komma och framföra den i Brasilien, kontrade musikerna.
Året efter när Harry återkom till Tonsättarcentret skrev han "Imagens de Visby" för Gotlands Blåsarkvintett. Ett stycke komplicerad brasiliansk musik färgad av västerländsk konstmusik.
Tankarna levde alltså vidare och när Kulturrådet gav Blåsarkvintetten de ekonomiska möjligheterna så blev det här kulturutbytet med Brasilien verklighet. På lördag reser kvintetten tillsammans med Ramon Anthin, som ledde verksamheten på centret under Harrys fyra första besök, till Brasilien för konserter, föreläsningar och även en del workshops.
Nytt och gammalt
Tre brasilianska städer och musikinstitutioner är inbokade under besöket - skolan för musik och konst i Curitiba, universitetet i Maringá och den internationella musikfestivalen för nutida musik, "Festival Virtuosi Século XXI" i Recife.
Förutom föreläsningar och workshops där även Ramon Anthin har en viktig roll kommer kvintetten att bjuda på sin musik under konserter och även för någon lokal radiostation.
Förutom Harry Crowls musik, där tonsättaren inspirerats av "Källunge Codex" i en blandning av nytt och gammalt, har kvintetten repeterat brasiliansk musik av Oscar Lorenzo Fernández och brasiliens store tonsättare Heitor Villa-Lobos.
Den gotländska musiken består av Ramon Anthins bagatell tillägnad kvintetten, "Will I Ever Manage To Do The Samba?", där Anthins eget retoriska svar är "no", samt Peter van Tours "Clocks" som han skrev för kvintetten för några år sedan. Peter van Tour var ju också engagerad, tillsammans med Ramon Anthin, under tillblivelsen av Tonsättarcentret och Tonsättarskolans första år.
Kvintetten kommer också att spela nutida musik av "geniet från Malmberget" - Bo Nilsson.
Dessutom har kvintetten med sig ett nyskrivet stycke av den unge brasilianaren Louiz Emalucelli som just nu studerar andra året på Tonsättarskolan i Visby.
Längsta turnén
Blåsarkvintetten har en viss vana av turnérande i Europa, men denna blir den längsta de någonsin gjort.
- Vi hoppas naturligtvis att vi får träffa Hermeto Pascoal som senast spelade med Blåsorkestern på Wisby strand i oktober förra året. Han bor och verkar i Coritiba, men ryktet säger att han just nu spelar i Sverige, så vi hoppas han hinner hem, säger kvintettens flöjtist Lars Linna.
- Programmet som kvintetten har med sig till Brasilien visar på ett tydligt sätt skillnaderna mellan nyskriven europeisk musik och den brasilianska som alltid söker sina rötter i den musikaliska traditionen, menar Dag Franzén, chef på Gotlandsmusiken som dock stannar hemma när musikerna ger sig av.
Musikerna tar även med sig några gotländska låtar, som "Allt under himmelens fäste", och hoppas att kunna bringa hem ny inspiration av den smältdegel som den karibiska musiken utgör.
- Och vi hoppas naturligtvis att detta är början till ett längre samarbete, säger Spiqniew Jakubowski.
Den 13 oktober återkommer Blåsarkvintetten till Gotland och den inställda konserten med brasilienprogrammet på Musikaliska Sällskapet som tyvärr fick ställas in härom veckan har fått ett nytt datum.
Den 13 januari får vi gotlänningar chansen att höra konserten.