Blodet flyter bland gotländska raukar

De två senaste numren av Jury, tidskrift för deckarvänner, har fokuserat på den senaste svenska deckartrenden - mord på gotländska.

Kultur och Nöje2007-04-20 06:00
Numera flyter alltså blodet bland gotländska raukar och på 2000-talet har inte mindre än 17 svenska deckare fått sin handling förlagd till ön. Totalt är det närmare 30 deckartitlar med handlingen förlagd här sedan 1960.

Den senaste i raden av deckare med spelplats Gotland är Håkan Nessers andra roman om kommissarie Barbarotti, men den får inte plats på gotlandslistan eftersom det bara handlar om några inledande kapitel då hjälten semestrar i Hogrän hos sin flickvän. Själva handlingen har han förlagt till sin fiktiva västsvenska stad Kymmlinge. Hur det blir i framtiden vet vi dock inte, då Nesser nu tänker sätta ner bopålarna på Furillen och inspektör Barbarotti eventuellt står inför ett personligt uppbrott?

På samma sätt är det med Karin Wahlberg, i hennes roman "Blocket" som kom ut förra året, som inleds på Gotland medan huvudhandlingen senare utspelas i Lund.

*
Johan Wopenka skriver i Jury om det förvånande att inte fler deckarförfattare redan tidigare hittat till Gotland för sina fiktiva mordgåtor, ön har ju allt utom utpräglad storstadsbrottslighet. Här finns en lång och intressant kulturhistoria och rikt kulturliv, här finns sedan länge ett strategiskt läge ända sedan vikingatiden fram till det militärstrategiska läget mitt i dagens Östersjön.

Gotland är som det "slutna rummet" rent geografiskt och de gotländska polisfigurerna har drömläge då det endast går att lämna ön med flyg och båt? Och så är det ganska exotiskt att beskriva ön i bokform (till Gotland räknas naturligtvis både Fårö och Sandön), det finns säregna traditioner, maträtter och ortsnamn vilket i det senare fallet fick sitt uttryck i Annika Bryns "Morden i Buttle" som många först trodde skulle utspelas i någon liten engelsk by.

*
Först ut bland gotländska deckarförfattare var självaste Kerstin Ekman som i "Kalla famnen" från 1960 låter ett turnerande teve-program gästa olika svenska orter och där kriminella händelser utspelas på Gotland.

Men då hävdar en del att den första riktiga deckaren skrevs av vår egen Pelle Sollerman som 1972 gav ut "Den poetiske kommissarien" där den lyrikintresserade kommissarie Berggren löser knepiga fall med sin originella metod. Den fotoillustrerade boken utspelas bland lokalpolitiska kretsar i Visby.

Fårö och Sandön sattes på deckarkartan av Christian Stannow 1973 med romanen "Sjöfarande varnas", en marinthriller där det strategiska läget utnyttjas. Senare kom Rune Pär Olofssons "Ryssen kommer" där svältande ryska soldater ockuperar Gotland efter ett ryskt inbördeskrig.

Den engelske författaren NJ Crisp gav 1976 ut "The Gotland Deal", en "kalla kriget"-roman som dock bara finns på engelska, men är den enda thriller med Gotland i namnet.

Men det är på 2000-talet den stora boomen kommer och den inleds med Anna Janssons "Silverkronan" och Mari Jungstedts "Den du inte ser" som båda gavs ut 2003. I den första är det fastländska polisen Maria Wern som får ett sommarvikariat i Visby och i den andra är det Mari Jungstedt som uppfinner den gotländske kriminalkommissarien Anders Knutas.

Anna Jansson följde förra året upp med "Främmande fågel", som handlar om hur ett fågelinfluensavirus sprids på ön, och Mari Jungstedt har skrivit fyra titlar och den femte är på gång. Den senast utgivna är "Den döende Dandyn" som kretsar kring Dardels målning som ju målades på Gotland.

Vad som senare hänt beskrivs av Wopenka som rena "ketchupseffekten". 2004 kom det ut fem deckare med handlingen på Gotland. Mats Persson debuterade med "Landstigning Fårö" och Håkan Östlundh kom med den första av tre romaner med Fredrik Broman och hans kollegor hos visbypolisen i huvudrollerna. 2005 och 2006 kom lika många.
Östlundhs senaste "Terror" kom 2006 och för många deckarläsare väntas med spänning på nästa då han utan tvekan är den mest intressante av dem alla.

Jungstedt och Östlundh är de två författare som enbart använder Gotland som scen för sin deckare, men fler lär dyka upp igen, Anna Jansson, Annika Bryn och Mats Persson och varför inte ytterligare nya författare som Håkan Nesser och Karin Wahlberg som båda känner Gotland väl sedan länge.

*
Deckartrenden har också gett Gotland stort renommé utomlands genom otaliga översättningar och flera filmer. Senast meddelas att ytterligare två av Mari Jungstedts romaner filmas kommande sommar av det tyska bolag som redan förra sommaren spelade in två filmer på ön.
En av de två nya filmerna baseras på boken "I denna ljuva sommartid" och den finns ju ännu inte utgiven i bokform.

Andra författare som är på väg att filmas är bland andra Anna Jansson.

Deckargenren säljer som aldrig förr och just nu är fyra svenska deckarförfattare på amerikaturné. Kjell Eriksson, Helen Tursten, Inger Frimansson och Håkan Nesser turnera i USA och Kanada mellan den 17 april och 8 maj. Turnén är ett tydligt tecken på att den svenska deckaren håller på att erövra inte bara Europa utan också det stora landet i väster - något som tidigare ansetts som i det närmaste omöjligt.
Deckarförfattare på gotländska och utgivningsår:
Andersson, Berndt "Tuppen gal tidigt på torsdag" 2004
Bryn, Annika "Morden i Buttle" 2006
Crisp, Norman James "The Gotland Deal" (bara på engelska) 1976
Ekman, Kerstin "Kalla famnen" 1960
Falk, Bertil "Gardar Gåtlösarens sagor" 2005
Durling, Ulf "Vägs ände" 2005
Jansson, Anna "Silverkronan" 2003
Jansson, Anna "Främmande fågel" 2006
Johnsson, Philip & Lennart Lauenstein "Statsrådet flyter i land" 1999
Jungstedt, Mari "Den du inte ser" 2003
Jungstedt, Mari "I denna stilla natt" 2004
Jungstedt, Mari "Den inre kretsen" 2005
Jungstedt, Mari "Den döende Dandyn" 2006
Källén, Per "Kvarleva" 2004
Landerholm, Lotta "Biätaren" 2002
Moen, Jan "Skulle jag dö" 1970
Mårtenson, Jan "Caesars örn" 1996
Möller, Leif "Pappas pojke" 2005
Olofsson, Rune Pär "Ryssen kommer!" 1991
Persson, Mats "Landstigning Fårö" 2004
Persson, Mats "De Godas Armé" 2006
Sollerman, Pelle "Den poetiske kommissarien" 1972
Stannow, Christian "Sjörfarande varnas" 1973
Westerlund, Staffan "Sång för Jenny" 1985
Östlundh, Håkan "Släke" 2004
Östlundh, Håkan "Dykaren" 2005
Östlundh, Håkan "Terror" 2006
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!