Blodig satsning på Fornsalen

Sommarens stora satsning på Gotlands Museum, "1361 - striden om Gotland", är del ett av den nya basutställningen om den gotländska medeltiden. Under två blodiga juliveckor slaktades hälften av den manliga befolkningen på den gotländska landsbygden som en del i den då storpolitiska "soppan", medan visbyborna köpte sig fria.

Gun Westholm är faktaansvarig för utställningen. Bakom henne syns rekonstruktionen av en av de gotlänningar som dog i slaget som tidigare skapats av Oskar Nilsson.

Gun Westholm är faktaansvarig för utställningen. Bakom henne syns rekonstruktionen av en av de gotlänningar som dog i slaget som tidigare skapats av Oskar Nilsson.

Foto: Linda Berglund

Kultur och Nöje2011-06-17 04:00

Det har sedan länge funnits ett motstånd bland många gotlänningar att lyfta fram 1361 och slakten av bönderna utanför Visbys murar, exempelvis som det görs under Medeltidsveckan.

Detta har Gotlands Museums personal tagit fasta på när de skapat en utställning av de två veckor som Valdemar Atterdag invaderade Gotland och lät sin legoarmé besegra gotlänningarna i flera slag och sedan plundra landsbygden.

Här har utgångspunkten varit att ta fram fakta och ge en historisk inblick i det storpolitiska spel som gotlänningarna utsattes för och som de naturligtvis inte hade en aning om. Det visste dock borgerskapet i Visby som redan i maj 1361 varnades av den svenske kungen att invasionen var på gång.

22 juli inleddes den blodiga invasionen som förändrade den gotländska historien.


Gotland kom i kläm
- En förfärlig tid för landsbygden som fick ta smällen. I Visby var handeln igång igen redan efter två veckor och kriget var inget som störde ekonomin, menar Gun Westholm som också skrivit om detta i sin bok "Visby 1361 invasionen".

Hennes hypotes, som är styrkta av många dokument, berättar att Gotland kom i kläm i den internationella sammansvärjning som egentligen handlade om Skåne och att Gotland blev en del i hemgiften när Valdemars dotter skulle giftas bort med Albrekt av Mecklenburgs son.

- Detta styrks bland annat av att Valdemar efter invasionen helt struntade i ön och gotlänningarna, att Gotland inte nämns i danska dokument innan hans dotter Margareta tar över makten och ger gotlänningarna ett underkastelsedokument.


Historien uppdateras
I en monter i utställningen kan man följa invasionen dag för dag, där också Hellqvists nationalromantiska tavla "Brandskattningen av Visby" varvas med museets egen illustration som skapats av Silvi Strand och bygger på Hellqvists förlaga.

Jenny Westfält som projekterat utställningen är noga med att berätta att detta är dagens tolkning av historien och att de kanske måste revidera sin uppfattning i framtiden, exempelvis om man får råd att DNA-testa alla kvarlevor från massgravarna vid Korsbetningen och kan få svar på vem som ligger där.

Desire Kjellberg, formgivare och konstnärlig ledare, har skapat en modern och annorlunda basutställning som beskriver" höjdpunkten" i den gotländska medeltidshistorien. Tanken är att fortsätta med ytterligare två delar, dels tiden före 1361, Hansatiden och den högkonjunktur som skapade Gotlands rikedomar, dels nedgången efter 1361.


Historisk atmosfär
Utsällningen illustrerar på ett mycket pedagogiskt sätt - det går alldeles utmärkt att på egen hand ta del av alla fakta - hur de första vårdkasarna tänds när Valdemar lägger till vid Kronvall och hans armé på cirka 2 500 man stiger i land.

Hur de var rustade, till skillnad från dubbelt så många gotlänningar, hur Valdemar vann slaget vid Fjäle myr och marscherade vidare mot Visby. Hur gotlänningarna förråddes av Visby och inte släpptes in genom Österport när slaget var förlorat och hur de slaktades utanför muren.

Med det arkeologiska materialet som grund kan publiken interagera i utställningen och själva ikläda sig Sofia Hoas kopior av rustningarna eller använda de montrar som finns.

Utställningen är magnifikt ljussatt av Cecilia Brun och de 50 personer som varit involverade i utställningen har skapat en historisk atmosfär med bland annat Österport i originalversion. Vid porten som aldrig öppnades hänger de stupade och Desire Kjellberg har skapat en känsla av korsfästelse.

- Vi vill verkligen lyfta fram människorna som offrades och skapa en känsla av massaker, säger hon.

Att blodet verkligen flöt på slagfältet illustreras väl.


Bönderna plundrades
Ett sista slag utkämpas i början av augusti mellan Fide kyrka och Burgsviken. Den 8 augusti är Gotland förlorat och fritt för plundring. Klottret i Fide kyrka vid sidan av de två målningarna i triumfbågen illustrerar väl hur bönderna och landsbygdens folk fick lida.

"Husen stuckna i brand, folket är nedhugget" och "Se en hunds like, Gotland intas av danskarna" kan man läsa i kyrkan.

Att de gotländska storbönderna var ett rikt folk visar de åtta plundringsskatter som senare hittats, skatter som grävts ner och där ägarna troligen blivit dödade innan de hann avslöja var de var nergrävda.

Plundringsskatten från Kyrkebinge i Gothem, förutom silvermynten den innehöll, visas på utställningen - en annan är den berömda Duneskatten.

Hur mycket Valdemar Atterdag själv fick med sig från Gotland är osäkert, men efter invasionen av Gotland rustade han åtta nya kapell i sina borgar.

Resterande två delar av basutställningen kommer att presenteras, kanske redan till nästa sommar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!