Blommande bröllop

Krona och krans. I eftermiddagär det vernissage på utställningen som visas på Langska huset i Visby till september. Foto: Bo Arrhed

Krona och krans. I eftermiddagär det vernissage på utställningen som visas på Langska huset i Visby till september. Foto: Bo Arrhed

Foto:

Kultur och Nöje2011-05-28 04:00

Krona och krans är en utställning som producerades vid hemslöjden på Gotland 2006.

Sedan dess ha den vandrat Sverige runt med tillägg på varje ställe där den har visats.

Nu är den hemma på Gotland igen och i dag är det vernissage på Langska huset i Visby.

Till ett bröllop kan man göra mycket själv. I den folkliga kulturen var det vanligt, förklarar länshemslöjdskonsulent Birgitta Nygren.

I utställningen finns inspiration att hämta för den som vill utforma personliga fester i allmänhet och bröllop i synnerhet.

För den som inte har håg eller handlag att göra något eget, finns mycket fint att handla färdigt.

Med den informativa utställningskatalogen följer också beskrivningar till några av föremålen som visas.

Basutställningen tar avstamp i olika kulturers folkliga traditioner. Sex olika tema följs upp med några föremål i original och många nytillverkade gjorda av slöjdare och formgivare inom och utom landet.

I "Längtan och trängtan" visas exempel på hur man i äldre tid gjorde när man ville visa sitt intresse för en partner.

- I dag frågar vi chans, förr började man med små känningar i form av gåvor som ibland byttes de redan i barndomen. Inför trolovning och bröllop gällde fästegåvor. Ett nej markerades med att gåvorna lades i en korg utanför huset på söndagsmorgonen innan kyrkobesöket, berättar Birgitta Nygren.

"Drottning för en dag" berättar om brudens klassiska attribut i en installation med ett 50-tal kronor och kransar i olika material.

"Sjunde himlen" är rubriken för vigselakten med brudhimlar och broderade brudkuddar, ringkuddar och bröllopsdynor.

I "Dagarna sju" skulle kalaset pågå och om det berättar ett uppdukat bord med duk i design av gotlandsboende Vanja Djanaieff som också är utställningens scenograf.

Gåvor och gengåvor gavs, och ges fortfarande, till brudparets blivande hem. Bröllopskonfekt, gratulationskort och gratulationstavlor är några exempel.

I det gotländska tillägget till vandringsutställningen visas bland annat kärleksberättelser i form av kuddar och mattor gjorda av tovningsakademins deltagare och folkhögskolans elever från textila hantverkslinjen.

Med fokus på kärlek och vänskap, flärd och fröjd visar öns slöjdare och konsthantverkare ting till både nytta och lyst. Dessutom visas stickade spetsar gjorda av elever vid Handarbetets vänners skola, HV, i Stockholm som inspirerats till nyskapande efter Hermanna Stengårds samlingar på Gotland.

Utställningen invigs på lördagseftermiddagen av stiftsprosten och hovpredikanten Richard Wottle, vars maka Helena är hemslöjdsföreningens ordförande. Dessutom bjuds musik, visning av utställningen och otendag.

Krona och krans är också titeln på en bok från Hemslöjdens förlag. Den berättar om äldre tiders folkliga bröllop med storståtliga tillställningar och fokus på den smyckade bruden. Boken innehåller också beskrivningar till kronor, kransar, feststänger och konstgjorda blommor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!