Blues och polska när Folkaneleverna spelade upp i Visby

Kultur och Nöje2006-05-04 06:00
Gotlands Folkhögskolas musikelever visade i går upp allt de lärt sig när skolan arrangerade Expo i Visby. Dels var det Musiklinjen i Hemse och dels Pop och Rock-linjen i Fårösund som stod på Almedalens scen, som i vårsolens sken samlade många fler än kamraterna på folkhögskolans alla linjer.
Dagen var till för att avsluta terminens sista ensemblekonstellationer och när det gäller Pop- och Rocklinjen Ellas elever var det den fjärde redovisningen under året, som alltid med en konsert. Med bra tryck från scenen visade de 13 tjejerna upp allt från blues till hårdrock.
Under ledning av Lise Axelsson, som drog i gång kursen i Fårösund, har eleverna gått från att spela covers till egna låtar och arrangemang och utbildningen har haft ett klart genus-perspektiv.
- Hela musikbranschen är så traditionell med tjejer som sångerskor. Här på kursen har de fått andra förebilder och identifikationer och de delar på erfarenheterna, menar Lise Axelsson som gillar att lyssna till resultatet från scenen.
- Det här är skitkul. Har varit häftigt att under ett helt läsår få umgås med medvetna tjejer som dessutom är bra musiker, säger sångerskan Stina Kätting som är en av få gotländskor på kursen.
Innan dess var det Musiklinjens tur och från scenen hördes vackra vårlåtar, kärleksballader blandat med massor av polskor och valser. Det började med körsång och musikledare Mats Hallberg dirigerade en haitisk folksång innan de 9olika ensemblerna avlöste varandra på scenen.
Alf Hambes vackra "Visa i Molom" avlöstes av en halling på fiol innan det var dags för Ted Gärdestads "För kärleks skull" och det var ganska mycket examenskänsla i det vackra vårvädret.
Ett lyckat koncept att samla folkhögskoleeleverna en gång om året i Visby som ligger mitt emellan de båda skolorna som egentligen är en, och att de får visa upp för övriga Gotland vad de egentligen sysslar med. Det borde öka rekryteringen till både Hemse och Fårösund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!