Bokens dag med spännande möten

Bokens dag. Christina Remén, Elisabeth Stenberg-Lundin, Katarina Petersson och Roland Salemark berättar om årets bokevenemang i Visby den 12 oktober. Foto: Henrik Radhe

Bokens dag. Christina Remén, Elisabeth Stenberg-Lundin, Katarina Petersson och Roland Salemark berättar om årets bokevenemang i Visby den 12 oktober. Foto: Henrik Radhe

Foto: Henrik Radhe

Kultur och Nöje2010-09-21 04:00
Henrik Berggren, Aino Trosell, Theodor Kallifatides, Louise Boije af Gennäs, Marcus Birro, Christina Jutterström, Johan Theorin, Maria Ernestam och Bob Hansson.
Bokens dag den 14 oktober, i år för fjärde gången på Gotland, lockar med spännande möten i Visby mellan författare och öns läsande allmänhet.

Det årligen återkommande kulturevenemanget på ön lockar många bokkramare och som ser fram mot möjligheten att både se och höra aktuella författare berätta om sitt författarskap och senaste böcker.
- Vi vet att det till och med finns gotländska bokläsare som tar ledigt från jobbet för att kunna vara med på hela Bokens dag och alla sittningar, säger bokhandlare Roland Salemark.
Biografierna är många och även något av ett tema för årets Bokens dag, som vanligt på Clarion hotell i Visby.
Bibliotekarierna Cristina Remén, Elisabeth Stenberg - Lundin och Katarina Petersson tillsammans med bokhandlare Roland Salemark berättar om Bokens dag 2010.

- Vi bjuder in till tre föreställningar med vardera tre författare. Med plats för 150 vid varje framträdande ger det 450 personer chansen att möta, lyssna och samtala med nio aktuella författare.
Först ut på tisdagseftermiddagen är författartrion Henrik Berggren, ledarskribent i DN, historiker och aktuell med en biografi över Olof Palme.
Dramatikern Aino Trosell kommer med romanen "Hjärtblad", en uppväxtskildring om arbetsvandring från Dalarna på 1800-talet. På plats är också deltidsgotlänningen Theodor Kallifatides som i år kommer med den självbiografiska romanen "Det gångna är inte en dröm".

Därnäst väntar författaren och feministen Louise Boije af Gennäs som publicerar den första delen i en trilogi om 00-talet, krönikören Marcus Birro och författare till romanen "Att leva och dö som Joe Strummer", följd av journalisten och chefredaktören Christina Jutterström som självbiografiskt berättar om sitt liv och arbete i "Uppfostrad av män".

På tisdagskvällen väntar troikan Johan Theorin, journalist och manusförfattare som i deckaren "Blodläge" för tredje gången gör Öland bli brottsplats.
Maria Ernestam, journalist och utlandskorrespondent med rötter i Uppsala, kommer med sin senaste roman "På andra sidan solen" där svenska missionärer i inbördeskrigets Kina är ett parallelltema.
Bob Hansson är siste författare ut i spegelsalen. Just nu är han ett stående inslag i tv-programmet Babel, på meritlistan står etablerad estradpoet och förste vinnaren av SM i poetry slam, stå-up-komiker och musiker. Med "Spoken word" har han bekräftat sin roll som rockpoet. I "Vips så är det liv" är hans åttonde bok och andra roman som ges ut i oktober.
- Bokens dag är ett arrangemang för alla åldrar och både den andra och tredje sittningen på Bokens dag ligger utanför skoltid. Men mer direkt riktar vi oss till unga läsare en lördag i november då vi bjuder in tonåringar i gymnasieskolan till bokprat med författare. Och vecka 44 väntar författarbesök i grundskolan, berättar Elisabeth Stenberg-Lundin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!