Bokhandlaren som inte tror att bokrean är hotad

Bokrean i Visby har skapat nya traditioner och bokhandlare Roland Salemark på Bokia på Adelsgatan tror inte att bokrean som företeelse är hotad. Natten till tisdagen stod 50-talet lässugna och försåg sig ur korvgubben Mats Löwenborgs ångande korvgryta samtidigt som de väntade på att klockan skulle bli 00.00 och att dörrarna skulle öppnas.

Över 100 lässugna kom till Bokias nattöppet och under tisdagen strömmade folk in och ut för att handla böcker om mat, historia och även barnböcker.

Över 100 lässugna kom till Bokias nattöppet och under tisdagen strömmade folk in och ut för att handla böcker om mat, historia och även barnböcker.

Foto: Petra Jonsson

Kultur och Nöje2009-02-25 04:00
Totalt var det över 100 lässugna som trotsade vinternatten för att göra de bästa bokfynden.
Intresset håller alltså i sig trots att domedagsprofeterna siar om att årets bokrea kan vara den sista i traditionell mening.
- Det var fler som kom på natten än i fjol, så med varm korv i anslutning till bokrean har vi skapat en ny tradition här i Visby, säger Roland Salemark.
Tyvärr kunde han konstatera att det i år var färre som tog sig direkt från den anlöpande kvällsfärjan till bokrean, men det kan ju ha andra orsaker.
- Håkan Nesser var i alla fall en av de som tog sig direkt från färjan, mest för korvens skull, men han passade också på att inhandla lite gotlandica, berättar Roland Salemark.

Nattlig debut
Först i nattkön stod Mimmi Gyberg från Visby, som gjorde debut som nattvandrande bokköpare. Hon hade inga speciella bokköp planerade, men studerade ingående en bok av Mark Levengood och kanske tänkte hon sig en ny världsatlas.
Även korvgubbe Löwenberg funderade starkt på att handla böcker nu när han ändå var på plats.
Det var dock många uppskattande ord om Bokias initiativ att fortsätta med nattöppet.
- Det visar att bokrean är ett inrotat evenemang och jag tror varken publiken, vi bokhandlare eller förlagen vill överge den tanken, säger Salemark.
Denna årliga bokfest omsätter ju mycket pengar, dels säljer förlagen av sina lager, de trycker populära böcker i nya upplagor, så den stora förändring för framtiden kan bli att bokrean mera anpassas till löningsdatum.

Inte oroad
Roland Salemark är inte speciellt oroad över internethandeln. Prisskillnaden är inte så stor och internetbokhandeln är beroende av fackbokhandelns kunskaper för att sprida läsandet ännu mera.
- Det är vi som är med och ordnar mötet mellan läsarna och författarna, både i bokhandeln, på biblioteken och i skolan, så jag tror faktiskt på ett liv som bokhandlare. De lär få bära mig ut härifrån, menar Roland Salemark som avslöjar att han är med och anordnar en bokdag om hälsa med den aktuella författarinnan Ann Heberlein den 23 april.

Ett läsande folk
Även om böcker säljs på de mest oheliga ställen i bok-reatider och deckartrenden är på väg att avta tror Roland Salemark på framtiden.
- Svenskarna är ett läsande folk och vill just nu lära känna fler författare och det är just det som vi bokhandlare kan bistå med.
Det är alltså uppåt för romanen och utvecklingslitteraturen, exempelvis om hälsa och ekonomi.
Storsäljarna den första dagen har varit bland annat Anna Bergenströms matbok "Under valnötsträdet", böcker om historia men även barnböcker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!