Bokmässa med spännvidd

Bokutgivningen är förhållandevis stor på Gotland och intresset för gotlandsböcker är genuint. För två år sedan hölls den första gotländska bokmässan med många besökande och kommande helg är det dags för en uppföljning. Tanken är att permanenta arrangemanget Gotlands Bokmässa som en kulturhändelse vart annan vår.Denna gång fylls Almedalsbibliotekets foajé med närmare 40 utställare och två dagar med föreläsningar och litterära händelser.

Ett av dragplåstren till Gotlands Bokmässa på Almedalsbiblioteket är den avslutande gotlandicaauktionen med Calle Brobäck som ciceron och utropare. Elisabeth Stenberg Lundin visar upp de drygt 60 böckerna som redan nu finns utställda i en monter på biblioteket.

Ett av dragplåstren till Gotlands Bokmässa på Almedalsbiblioteket är den avslutande gotlandicaauktionen med Calle Brobäck som ciceron och utropare. Elisabeth Stenberg Lundin visar upp de drygt 60 böckerna som redan nu finns utställda i en monter på biblioteket.

Foto: Petra Jonsson

Kultur och Nöje2010-04-13 04:00
Kommande helg, lördag och söndag den 17-18 april, arrangerar Almedalsbiblioteket och Gotlands länsbibliotek den andra Gotlands Bokmässa där de slår ett slag för den rika utgivningen av gotlandslitteratur.
Vid den stora bokmässan i Göteborg drunknar de mindre förlagen i mängden och är kanske inte heller rätt forum för exempelvis de gotländska sockenböckerna.
Nu kan istället de gotländska bokförlagen, författarna, två litterära sällskap, hembygdsföreningarna, bokhandlarna, antikvariaten fylla bibliotekets foajé och det blir samtidigt ett 25-tal olika litterära program i hörsalen och i bibliotekets samlingsplats Hörnan.

Invigningstalare
Årets invigningstalare blir sommargotlänningen och författaren Håkan Östlundh som samtidigt passar på att signera sin senaste roman "Jag ska fånga en ängel", trots att den inte utspelas på Gotland.
Och om det spretar rejält bland utställarna så är det lite mera sammanhållet när det gäller föreläsningarna, där i huvudsak gotländska författare berättar om sina böcker. Representanter från Högskolan berättar om sina arkiv, bibliotek och om pågående historiska projekt, och flera hembygdsföreningar berättar om sina sockenböcker.
Varje dag kommer Mats Ahlby att visa filmen om gården Kruse i Sproge och Gutamålsgillet kommer att svara på frågor om gutamålet. Gunnar Fardelin kommer med två nya produktioner, "Agtaksläggning på Vike Minnesgård" och "Sex bildspel från Gotland".
Som avslutning på söndagen blir det bokauktion av gotlandica, under ledning av Calle Brobäck.

Osämplade böcker
Ett antal fräscha och ostämplade böcker ur bibliotekets förråd kommer att gå under klubban. Två orörda och fina band av "Från fars och min tid" samt ett exemplar av "Från fars och farfars tid" kommer att få nya ägare.
Totalt över 60 utrop med påfallande mycket natur och kultur med författare som Staffan Rosvall och Lars Jonsson.

Dukar med kakfat
Några exklusiva releaser är också planerade. Hoburgs hembygdsförening hoppas att "Kaffekalas på Bottarve" hinner hit från tryckeriet, om inte annat så dukar de upp med kakfat i sin monter. Johannes Nevalas nya bok "Strandland" är på väg från tryckeriet på andra sidan Östersjön och lär hinna fram i tid.
Towan Obrador kommer att berätta om höstens uppföljare till "Och regnet föll..." och på Krilons förlag presenteras "Sabina och Draken", Sara Natt och Dags uppföljning av "Livet kan inte vänta" där hon följer tre unga kvinnor med obotlig cancer. Den nya boken följer en av dessa tre kvinnors sista tid i livet och författaren medverkar också i Hörnan där hon berättar om boken och Sabinas kamp.
Författarcentret arrangerar uppläsningar och samtal med två intressanta gäster, den svenska författaren och litteraturkritikern Athena Farrokhzad och den ryska författaren Zinaida Lindén, numera verksam i Finland.
- Gotlands första bokmässa 2008 blev en framgång både arrangörsmässigt och publikt. En av dagarna hade vi 1200 besökare och vi hoppas att intresset håller i sig, säger Anna Säve-Söderbergh och Helena Andersson på Almedalsbiblioteket.
- Det stora deltagandet 2008 gör att vi nu vill göra mässan återkommande vartannat år, säger länsbibliotekarie Elisabeth Stenberg-Lundin som också är med och arrangerar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!