Bokpåsar på dagis och boklån på båtar

Nu går öns barnboksbibliotekarier på offensiven.
d Den här månaden får alla skolbarn en katalog som presenterar alla årets barn- och ungdomsböcker.
d Så fort som möjligt kommer man att deponera barnböcker på gotlandsfärjorna, så att man kan låna böcker under överfarten.
d Snart kommer bokpåsar att finnas till utlåning på varje daghem.

Kultur och Nöje2004-10-21 04:00

Årets bokkatalog gavs ut i samband med Bok- och biblioteksmässan i Göteborg, men i dagarna har den börjat delas ut på Gotland.
Här ser man katalogen som ett bra sätt att öka läslusten och cirka 9000 exemplar kommer att spridas över ön. Bakom satsningen står länsbibliotekets barnboksbibliotekarier och kommunens skolbibliotekscentral.
Öns nya länsbibliotekarie Christina Svensson vet precis hur arbetet med katalogen går till. Hon har ingått i redaktionsgruppen i fyra år.
­ I mars varje år får vi listor från förlagen med de böcker som ska ges ut under året. Därefter får jag manus och böcker och läser och läser fram till början av juli. Då måste katalogen sammanställas för att kunna komma ut till mässan, berättar hon.
Christina Svenssons uppgift har varit att läsa faktaböcker för ungdomar. Till årets katalog läste hon 140 färdiga böcker eller manus, så hon har bra koll inom det området.
Sammanlagt innehåller katalogen ungefär 1 000 titlar. De böcker som redaktionsgruppen gillar mest presenteras med text och bild. Övriga finns listade längst bak.

På senare år har flera insatser gjorts för att få barn att läsa mer. Mot slutet av 1990-talet startade Sorkprojektet och Majaprojektet på Gotland. Under de senaste sju åren har Gotlands kommun fått 1,5 miljoner kronor i statligt inköpsstöd, och det gör det möjligt att satsa extra.
De nyare projekten siktar in sig på att förmedla böcker snabbt och enkelt. På några daghem och fritidshem har man börjat med bokpåsar som finns för utlåning i hallen.

Samtidigt som man lämnar barn kan man låna böcker. Projektet började med daghem kring Slite och Roma, och har sedan byggts på med fler daghem på landsbygden. Satsningen fortsätter och kommer med tiden även att omfatta Visby.
Länsbiblioteket har tidigare samarbetat med Destination Gotland om bokutlåning ombord på färjorna. En samling böcker deponerades ombord, och fanns sedan att låna vid informationsdisken.
Den möjligheten försvann i samband med att rederiet bytte färjor, men är nu på väg tillbaka.
Länsbiblioteket vill utöka satsningen ombord till att även omfatta sagostunder, fast bara vid resor under storhelger.

Länsbibliotekets satsning på barn och ungdomar får en extra skjuts med Christina Svensson som länsbibliotekarie.
Hon har arbetat hela livet med barn, ungdomar och böcker, frånsett de senaste åren då hon varit anställd av landstingen i Västerås som filmkonsulent vid Film i Västmanland. Men även under den tiden har arbetet varit inriktad mot ungdomskulturen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!