Reakataloger kom i brevlådan och studerades noga i soffan. Bilagor i tidningarna. Förväntan i luften. Boksnack på jobbet och i vänkretsen. Långlunch första readagen. Vart tog detta vägen?
Jag läste ett uttalande av förläggarföreningens vd: "Folk tror kanske att bokrean är som förr i världen, det vill säga en lagerrensning av gamla böcker. Det stämmer inte. Mycket av det som säljs är i stället nytryck av äldre böcker som tagits fram speciellt för bokrean".
Men snälla vd:n, det är ju detta som blev så fel. Att trycka särskilda böcker till bokrean, som ser så trista ut. Det är faktiskt "lagerrensning" vi bokälskare är ute efter. Förstaupplagor till fyndpris. Att böcker, som vi trodde var utgångna, plötsligt dyker upp som dyrgripar.
Det var därför vi lusläste reakatalogerna, kollade erbjudanden, stod i kö för att få fatt på Boken, den bok man ville äga och se i bokhyllan.
Intresset sjunker
Nu har Bokrean förflackats och intresset sjunker därmed. Under den senaste tioårsperioden har reaförsäljningen minskat från 167,7 miljoner kronor 2001 till 107 år 2009. Från 8,5 procent till 4,8 av årsförsäljningen. Detta har bokbranschen låtit ske. Nog är det märkligt.
Samtidigt har bokmarknaden radikalt ändrat karaktär. Nu kan vi köpa böcker nästan överallt, vilket egentligen är bra. Kultur skall vara tillgänglig och boken kunna samsas med ett mjölkpaket och två kilo socker i en kundvagn. Eller spontanköpas på macken.
Start vid midnatt
Dock är bokhandeln oundgänglig. Där finns atmosfären, där finns hela utbudet och där finns engagerade och kunniga personer som med varsam hand lotsar oss i mängden böcker.
Bokrean har lång tradition i Sverige. Det började så smått redan på 1920-talet. Utvecklades under 30-talet till en bestämd tidpunkt runt 15 februari, lite beroende på datum för lönekuverten. 50- och 60-talen var nog guldåldern.
Därefter har det gått upp och ner, mest ner. Men bokhandeln på Gotland är föredömligt aktiv och gör rean festlig med start vid midnatt denna dag plus låga förstadagspriser och en del gotlandica.
Det finns överraskningar i utbudet. Nyligen Augustprisade "Spill" och Sofi Oksanens "Utrensning" kan fyndas, liksom just bortgångna Helena Henschens "Hon älskade". Eller den roliga men något överreklamerade "Hundraåringen" för 49 spänn.
Tunt utbud
Dock är reakatalogens utbud av "Konst & Kultur" mer än lovligt tunt. Svårbegripligt när kulturfrågorna har varit så i ropet. Och barnböckerna känns överlag för dyra. Varför inte lockpris på Hellsings suveräna ABC?
Skall bokrean lyfta måste priserna ner en bit till. Fler fyndpriser krävs för att göra många fler köpsugna och få in dem i bokhandeln och i bokläsandets glädje.
Bokrean måste bli ett årligt fyrverkeri som bara måste upplevas.