Bottarvekomedi om året då solen försvann
Gretas mupedn heter årets gotländska komedi, nyskriven av Roland Olsson och med pjäsförfattaren samt Göthe Carlsson, Anita Widén och Ann Marie Karlsson på scenen. Publiken tas med till sommaren 1954, året då solförmörkelsen den 30 juni var total över södra Gotland.
På Bottarve har husbonden skaffat svärtade glas för att se solförmörkelsen utan att riskera synen och hans husfrun Greta har köpt en moped.
Det betydde frigörelse för kvinnan som därmed kunde ta sig fram i tillvaron utanför hemmet utan att gubben hennes körde. Drängen som väljer frisksport före arbete och Berta, kvinnlig Knalle från Småland, kommer resande till gården med det senaste i skvaller och korta varor i laxrosa flanell och nylon.
- Gretas mupedn är en pjäs som egentligen inte handlar om själva solförmörkelsen utan om förspelet och efterspelet till den stora händelsen, berättar Göthe Carlsson från Storms i Vamlingbo som gestaltar husbonden i pjäsen där Anita Widén från Kvarne i Vamlingbo spelar Greta, hans fru.
En central roll i pjäsen är Berta, här Ann Marie Karlsson från Davide i Rone, den kvinnliga gårdfarihandlaren som i verkligheten hade sin förebild i Fanny som reste runt som knalle på Sudret när det begav sig på 1950-talet.
Viktig i sammanhanget är förstås också drängen som Roland Olsson, vamling i visbyförskringring, skriver in i historien som en person, enligt husbonden alltid rännandes ute i stället för att engagera sig i gårdens sysslor.
Den 6 juli är det premiär för Gretas mupedn som sedan ges med fyra föreställningar i veckan, totalt över 20 föreställningar, fram till den officiella sista föreställningen den 12 augusti.
Med ett hundratal platser i den lilla Bottarvesalongen gäller det för intresserade att boka plats i tid. Förra året, berättar kvartetten i ensemblen, var beläggningen 99 procent, ett oskaplit högt besökstal med gotländska mått mätt.
Vid gårdagens presskonferens var pjäsförfattaren Roland Olsson opasslig och inte närvarande, men Göthe Carlsson minns tillbaka hur det var vid tiden då den stora solförmörkelsen väntade.
Hemma på hans barndomsgård fanns då för tiden en DN-journalist boende som höll sig á jour med händelserna. Det var sommaren 1954 och på Gotland fanns 1 000 bilar registrerade. Handlarn, skolläraren och prästen hörde till de bilburna som tog sig till Hoburgen den 30 juni då solförmörkelsen var total över sudret.
- Vid Hoburgen hade man gjort i ordning en parkering med plats för alla öns bilar och det var enkelriktad väg dit ner förbi Bottarvegården. Men i årets komedi kretsar vi kring tiden före och efter solförmörkelsen, en händelse som berörde absolut alla.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!