Bra start på Vikingaåret

Kultur och Nöje2005-01-31 06:00
Vikingar, vikingar???och ännu mer vikingar! Det är Vikingaår i år och därmed ägnas samtliga 170 sidor i 2004 års Gotländskt arkiv åt denna mytomspunna epok. Under titeln ?Gotland vikingaön? samlas 13 särskilt inbjudna skribenter som i 20 artiklar presenterar fakta och fiktion, gamla och delvis helt nya rön.

Malin Lindqvist skriver om vikingarnas res- och matvanor, om hur nordborna präglats av och präglat människor de mött under sina resor. Hennes kapitel om barn på vikingatiden ger intressanta fakta och belyser hur lite man fortfarande vet om deras liv och status.
Dan Carlsson skildrar de vikingatida hamnplatserna. Teoretiskt, skriver han, kan man anta att det under den yngre järnåldern fanns minst en hamn i varje kustsocken. Han menar även att Östersjöhandeln?? både på Gotlands och fastlandet???knappast var koncentrerad till så få platser som man tror i dag.
Gert Rispling och John Huttu skriver om spännande mynt respektive baltiskt brons från Spillings och Gunilla Wickman-Nydolf presenterar nya pusselbitar från exempelvis gamla A7-området.

Runexperten Thorgunn Snaedal bjuder också på nyheter. Av stenarna utläser hon att många gotländska vikingar bar namn som inte användes på fastlandet, och vice versa. Öborna valde bort namn som Sten och Ulf, till förmån för sammansatta namn som Hailgair och Rodvisl. Hon analyserar även Ardrestenarnas bildspråk.
Majvor Östergren berättar om guld- och silverskatter, gravfältet Vinor på Fårö och reder ut kopplingarna mellan Alltinget och cistercienserklostret i Roma.

Gun Westholm (ny bokredaktör efter Birgitta Radhe) har dykt djupt i vikingarnas religion. Förutom en utställning och manus till vikingateater på Fornsalen, blev det ett långt kapitel om kristendomens, islams och hednatrons forntida utbredning och förändring. Likheterna mellan Eddan, Bibeln, indiska och persiska skrifter är många och mycket intressanta!
Hon åskådliggör också den dåtida jämställdheten och visar att även kvinnan deltog på resor och reste runstenar.
Per Widerström och Johan Norderäng skriver om nya fynd av bildstenar, Kenneth Jonsson om mynt och Maria Domeij visar ett samband mellan djurornamentik och den symbolrika skaldediktningen.
Lena Thunmark-Nylén avslutar med en sammanfattning av vikingatiden på Gotland, dess fynd och publikationer kring tidsepoken. Särskilt nämner hon verket ?Die Wikingerzeit Gotlands?, som nyss färdigställts?? av bland andra Maria själv.

Sammantaget ger boken dels en bred och mycket informativ bild av vikingatiden på Gotland, dels en möjlighet till fördjupning inom flera intresseområden för den hugade. Den ger definitivt en bra kunskapsgrund att stå på, inför det digra aktivitetsprogram som temaåret 2005 medför.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!