Bråket i Tensta sätter fart på gotländskt bokförlag
- Det ringer i ett, tidningar som vill ha recensionsexemplar och privatpersoner som vill beställa boken, berättar Anders Ahlbäck.
Boken är skriven av filosofen och konstkritikern Lars O Ericsson, som engagerade sig så hårt i konsthallens öde att han i höstas fick sparken som konstkritiker i DN. Lars O Ericsson kunde inte längre skilja på offentligt och privat, förklarade tidningens kulturchef Maria Schottenius beslutet.
Tensta konsthall invigdes under kulturhuvudstadsåret 1998. Gregor Wroblevski och Celia Prado skapade en samlingspunkt för Tenstaborna som fick stor uppmärksamhet. Med tiden uppstod samarbetssvårigheter mellan ledning och styrelsen, och i december 2003 sparkades Wroblevski. Bevakad av ett stort medieuppbåd tvingades han i januari 2004 lämna ifrån sig nycklarna till konsthallen. Nu har en ny konstnärlig ledning med Rodriga Mallea Lira, Ylva Ogland och Jelena Rundqvist tagit över.
Lars O Ericsson tyckte, att skaparna av Tensta konsthall blev bestulna på sitt livsverk. En konsthall av internationell toppklass i en av Stockholms invandrarförorter krossades, och initiativtagarna behandlades skandalöst. I debatten som följt har bland annat Svenska konstkritikersamfundet, Tensta konsthalls vänner och Tenstaborna själva engagerat sig. Även s-kvinnornas ordförande Nalin Pekul har engagerat sig, och hävdat att den nya ledningen saknar förankring i förorten och försöker göra Tensta konsthall till en filial till Stockholms kulturhus.
Lars O Ericsson menar att det hände mer kring kosthallen än det som kom fram i debatten. I "Mordet på Tensta konsthall" försöker han analysera händelseförloppet, som han anser kantades av oheliga allianser och maktintriger.
Mitt i uppståndelsen finns nu Books On Demand, ett litet bokförlag med kontor på Bingebygatan i Visby.
- Vi tog emot tjugo beställningar på tjugo minuter efter det att vi lagt ut boken på vår webshop, berättar Anders Ahlbäck.
Det är dock Lars O Ericsson som är utgivare och ansvarig för innehållet.
- Många författare väljer det här sättet att ge ut böcker för att hålla kontroll över utgivningen, förklarar Anders Ahlbäck.
Print on demand är en teknik där böckerna trycks efter hand som efterfrågan uppstår. Den här gången tryckte man redan från början hundra exemplar.
Någon storsäljare lär boken inte bli, trots uppståndelsen. Ämnet nog för smalt, tror Anders Ahlbäck.
Storsäljarna hos Books On Demand är istället romaner skrivna av Inger Bermar och Tommy Bergholts. Inger Bermar har bland annat gett ut "Flyttlass och T-Ford" och "Drickablandning och trätofflor" som print on demand, medan Tommy Bergholts har gett ut "Enekäppar och jukonsalva" och "Finns det varm pilsner i himlen".
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!