Brandstationen är dansarnas nya hemvist
Utbildningsledaren Helena Högberg har gjort kursplanen till en utbildning hon själv önskar fanns i början av hennes karriär. I ett tidigt skede ska eleverna under två år få pröva på dansens olika områden, för att sedan bättre veta om det är koreografi, dans eller pedagogik det ska satsa på. Eller kanske alltihopa.
Själv gick Helena Högberg en väg som är vanlig för dansare: först utbildning som ung på Balettakademien, sedan en karriär som professionell dansare till 40-årsåldern då intresset för pedagogik och koreografi växte.
Då gick jag på Danshögskolan för att komplettera med den pedagogiska utbildning jag saknade, berättar hon.
Eleverna vid dansutbildningen är unga. De flesta har gått estetiska programmet med dans i gymnasiet. Folkuniversitetets dansutbildning är tänkt som en förberedande utbildning. Efter åren i Visby ska man kunna söka högre utbildning för pedagoger, dansare eller koreografer.
Men jag vill att de ska känna sig redo efter den här utbildningen, att de ska våga sig ut i yrkeslivet, säger Helena Högberg.
Den här veckan står Birgit Cullbergs koreografi på schemat. Monica Mengarelli undervisar. På tre dagar har man hunnit med att gå igenom två minuter av Birgit Cullbergs "Romeo och Julia".
Monica Mengarelli har, som Helena Högberg, avslutat en karriär som dansare. I över tjugo år var hon med i Cullbergbaletten, och hon kan "Romeo och Julia".
Det är koreografi med lagom svårighetsgrad, tycker hon.
Förutom Birgit Cullberg ska två andra samtida svenska koreografer, Ivo Cramér och Birgit Åkesson, studeras under hösten. Undervisningen handlar inte bara om steg och rörelser, dansen ska sättas in i ett samhällsperspektiv. Hur påverkade tidens strömningar, politik och filosofi, koreograferna?
Bland de tolv eleverna finns bara en gotländska, Anette Löfkvist. Hon har dansat jazz, stepp och annat vid Visby Dansskola, men även prövat orientalisk och afrikansk dans. Egentligen hade hon inte tänkt att söka utbildningen.
Jag känner Mats Ladebäck på Folkuniversitetet och han peppade mig. Men jag tvekade, och först sista veckan innan ansökningstiden gick ut började jag med den video som skulle ingå i ansökan, berättar Anette Löfkvist.
Med dansutbildningen får Folkuniversitetet ytterligare en gren. Sedan tidigare finns tonsättarutbildning, konstskola och en animationslinje. Intresset av att samarbeta mellan utbildningarna är stort, och det tänker Helena Högberg ta tillvara.
Vi ska vara med under Kulturnatten den 2 oktober. Tillsammans med tonsättareleverna ska vi göra en föreställning som ska visas i Almedalsbibliotekets foajé, berättar hon.
Dansutbilningen planerar även ett samarbete med kören Capella Gotlandica. Resultatet blir två föreställningar, även de i Almedalsbibliotekets foajé, den 27 oktober och 3 november.
Spegling. Terese Täckenström kollar i spegeln att hållningen är rätt.
Önskedröm. Helena Högberg har skapat en utbildning hon själv önskar hade funnits när hon inledde sin danskarriär.
Träning. Brandstationens gymnastisal är hemvist för Folkuniversitetets nya dansutbildning. Under två år ska eleverna pröva på dans,
koreografi och pedagogik. Foto: TOBIAS WALLSTRÖM
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!