"Bratvaag"-fyndet löste unionskrisen

Kultur och Nöje2005-06-07 06:00
Norge har firat sin nationaldag, den 17 maj, som alltid i sann fosterländsk anda, men också i lika sant norskt gemyt. Norrmän här hos oss firade på de flesta platser, och vi svenskar som var intresserade var hjärtligt välkomna att vara med.
I årets firande fanns med ett rätt stort uppmärksammande att det även var 100 år sen den svensk-norska unionen upplöstes, men den 17 maj är ju inte datum för detta, det här datumet är ju då Norges nuvarande grundlag fastställdes, det gjorde den i Eidsvoll, och året var 1814.
Detta innebär att den är Europas äldsta i kraft varande skrivna författning. Men, som sagt var, det är också 100 år sen unionsupplösningen, och här kommer det förmodligen att bli ett storslaget firande lite längre fram, på eftersommaren. Firande förbereds i båda länderna sägs det, och man förespår ett något mera dämpat firande i Sverige än i Norge.
En och annan elaking säjer att svenskarna förbereder 100-årsminnet av att ha förlorat en besittning eller koloni, medan norrmännen avser att i betydligt yvigare former fira slutet på en ockupation. Det får väl vara hur det vill med detta, men faktum är att det som har kommit att kallas unionskrisen länge mer eller mindre förgiftade förhållandet mellan de tidigare broderländerna.
Det råder måhända lite oklarhet vilken datum som egentligen är den officiella för unionsupplösningen, men dagens datum den 7 juni är nog det datum som gäller, för det var den 7 juni 1905 som stortinget sa ifrån att "fra o med idag er konge Oskar II icke längre Norges konge"!
Men så i augusti 1930 hände någonting som kom att inleda och fördjupa den vänskap, som vi är så oändligt tacksamma för idag. Vad var det som hände? Jo, det norska fångstfartyget "Bratvaag" från Aalesund under befäl av skepparen Peder Eliasen, hittade den sedan 33 år försvunna svenska Andrée-expeditionen på Vitön, den nästan helt glaciärbetäckta ön i kanten av Barents hav.
På "Bratvaag" fanns även en vetenskaplig expedition, som hade hyrt in sig, de skulle till Frans Josefs land för bland annat geologisk och botanisk forskning. Fyndet var en världssensation, och snart uppstod frågan om äganderätten till Andrée-fynden.
Ägandekrav ställdes från flera parter, "Bratvaags" rederi ,"Bratvaags" besättning, den inhyrda expeditionen vars chef var doktor Gunnar Horn, och norska staten. Frågan gick till norsk skiljedom, som dömde "Bratvaag"-rederiet som ägare.
Norska regeringen gick då in, och efter förhandlingar löste man rederiet med det av skiljedomen åsatta värdet 40 000 kronor!
Och sen hände det som med en gång sopade bort resterna av unionskrisen, Norges regering donerade Andree-fynden till Sverige!! Och när sen Sverige tackade för detta genom att ge Vasaorden till alla som varit med på "Bratvaag" vid fyndet, så gjorde det vår svensk/norska vänskap ännu djupare, och i högsta grad varaktig.
I det här sammanhanget kan det kanske vara värt notera att en av "Bratvaag"-männen, den då blott 17-årige Olav Salen är fortfarande den yngste som förlänats den svenska Vasaorden!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!