Burgsviksstämplade Odman-breven ännu heta vid frimärksauktionerna

Kultur och Nöje2005-03-01 06:00
Nu blir det premiär för Sällskapet Poste Gutensis ordförande Stig Högström som utställare.
Det sker vid den internationella frimärksutställningen Mare Baltikum 05 på Åland i augusti.
Stig Högström kommer att delta i litteraturklassen med det band av Postboken som han låtit bokbindaren Leif Malmgren, Fårö, göra ett vackert band av.
- Premiär för min del som utställare vilket gör det extra spännande, menar Stig Högström i sina inledningsord i färska numret av Poste Gutensis medlemsblad Bulletinen nr 55.
Omslagsbilden visar ett brev från sjöfararen Lars Odman, Fide, med ett flertal vackra frimärken försedda med Burgsviksstämplar från 10 augusti 1866. Adressen lyder "Sjöman L Odman ombord i svenska skeppet Augusta, Port Adelaide Australien, svenska och norska konsultatet, via Frankrike". Brevet såldes 1974 vid världsutställningen Stockholmia 74 tillsammans med tio andra och detta praktobjekt åsattes sedermera vid en auktion 1990 ett utropspris om 90 000 kr.
I Bulletinen redogörs för bakgrunden till hur dessa gotländska brev kom ut på marknaden. Frimärkshandlaren Sven Olof Forselius berättar historien i en bok han nyligen givit ut som främst handlar om den svenska frimärksklassikern den gula treskillingen.
Han fick 1974 besök i sin firma Frimärkshuset i Stockholm. Ett gotländskt par hade med sig 11 gamla brev som kvinnan hade fått av sin sjöfarande far. Ofta hade hans båt avgått när breven anlände och de fick eftersändas så det blev för det mesta många olika länders stämplar på varje kuvert.
Forselius övervägde ett bud på de som han visste på marknaden eftertraktade breven.
- 78 000 kronor, bjöd han.
Gotlandsparet accepterade direkt. Inte att undra på, beloppet var högre än vad de fått när de sålde sin gård några år tidigare.
Men marknadsvärdet var högre. Frimärkshandlare Forselius var nöjd. Han anordnade snabbt en butiksauktion för särskilt inbjudna kunder och gottade sig åt slutresultatet. Exakt vad han tjänade berättar han förstås inte.
Men i Bulletinen berättas att "Odman-breven", som de kallas i filatelikretsar, genom åren då och då dykt upp på olika auktioner. Priserna har varierat, från några tusen för de enklaste till flera tiotusentals för de unika och över 100 000 kr för enstaka objekt.
1993 såldes exempelvis ett på auktion i Kalmar med utropspriset 50 000 kr. Det presenterades som det enda kända med portosatsen 103 öre. Genom stämplar kan man följa brevets väg från Burgsvik till Burma via Preussen, Österrike och Indien samt vidare till Falmouth via London. Brevet var på väg från december 1868 till april 1969.
I Bulletinen i övrigt återfinns bland annat en presentation av Lennar Lindén, Järfälla, och hans samling "Över Östersjön till Gotland".
Idén med denna är att med bland annat vykort och ortstämplade frimärken som i tid och rum anknyter till fartyg, hamnar, platser, personer med mera kunna presentera en samling om Gotland och Östersjön.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!